Nova inicijativa za održivu hidroenergiju u Jugoistočnoj Europi

Autor: B.L. Objavljeno: 14.01.2021. 🕜 10:43 Lokacija: London (Velika Britanija)

Uključeni su Albanija, BiH, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija

Zbog sve veće potražnje za pouzdanim i ekološkim izvorima električne energije, zemlje Jugoistočne Europe (ili tzv. Zapadnog Balkana) sve se više okreću hidroenergiji, odnosno gradnji hidroelektrana. Ipak, takvim se projektima nerijetko protive lokalne zajednice i ekološke udruge. Zbog toga su potrebne sheme, odnosno mehanizmi koji će nadležnim tijelima olakšati procjenu je li neki hidroenergetski projekt prikladan, odnosno održiv i za okoliš i za lokalne zajednice.

Kako bi se ti problemi riješili, Međunarodno udruženje za hidroenergiju (IHA), albanska elektroenergetska tvrtka KESH i švicarsko Ministarstvo gospodarstva (SECO) pokrenuli su inicijativu koja bi trebala pružati potporu nadležnim tijelima u tim zemljama i investitorima u projekte kako bi mogli primijeniti najbolje prakse iz svijeta.

Inicijativa bi trebala trajati tri godine, a bit će uključeni investitori, regulatorna tijela i organizacije civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, izvijestila je IHA.

TAGOVI