Iberdrola se širi u Poljskoj

Autor: B.L. Objavljeno: 13.01.2021. 🕜 10:43 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Španjolski div preuzeo je 50% udjela u poljskoj vjetroenergetskoj tvrtki

Španjolska energetska tvrtka Iberdrola još je više ojačala svoju prisutnost u području pučinskih ('offshore') vjetroelektrana. Naime, tvrtka je nedavno preuzela 50% udjela u poljskoj tvrtki Sea Wind koja razvija projekte takvih elektrana u Baltičkom moru. Riječ je o čak sedam projekata u ranim fazama razvoja, ali čija bi ukupna snaga, kada budu ostvareni, mogla dosegnuti 7,3 GW. Istodobno, to je značajan iskorak za Iberdrolu jer na novom tržištu kao što je poljsko očekuje daljnji razvoj svojeg poslovanja u području obnovljiivih izvora. 

Španjolski div do sada upravlja pučinskim vjetroelektranama u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, a takve projekte razvija i u SAD-u, Francuskoj, Japanu i Švedskoj, čija ukupna snaga doseže već 20 GW. Spomenuto preuzimanje i ujedno ulazak na poljsko tržište na velika vrata omogućit će joj pak stvaranje 'huba' za vjetroenergetske projekte na Baltičkom moru, ali i druge projekte u Poljskoj, Njemačkoj i Švedskoj.

Poljska u svojim planovima za dekarbonizaciju energetike i ostvarenje energetske neovisnosti namjerava ostvariti čak 8 GW iz pučinskih vjetroelektrana do 2030. godine. Istodobno se vjetroenergetski potencijal Baltičkog mora procjenjuje na 93 GW, od čega je 28 GW u poljskim teritorijalnim vodama, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI