Francuski divovi zajedno grade veliku tvornicu vodika

Autor: B.L. Objavljeno: 15.01.2021. 🕜 10:18 Lokacija: Rondebosch (JAR)

Total i Engie partneri su u ambicioznom projektu

Francuski energetski divovi Total i Engie surađivat će na projektiranju, gradnji i pogonu najveće tvornice vodika u Francuskoj. Riječ je o projektu Masshylia koji se gradi u mjestu Châteauneuf-les-Martigues u pokrajini Provansa, Alpe i Azurna obala. Pogon će se nalaziti u sklopu Totalove biorafinerije La Mède, a električna energija za proizvodnju vodika dobivat će se iz obližnje sunčane elektrane snage 100 MW.

Glavni dio pogona za proizvodnju vodika bit će elektrolizator snage 40 MW, u kojem će se proizvoditi 5 t/d vodika. Tako proizvedeni zeleni vodik koristit će se u samoj biorafineriji, čime će se ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida smanjiti za oko 15 000 t godišnje.
U samom postrojenju koristit će se čak pet inovativnih rješenja. To su digitalni upravljački sustav kojim će se u realnom vremenu usklađivati proizvodnja vodika i proizvodnja u sunčanoj elektrani, optimiranje uključivanja dodatnih sunčanih elektrana u sustav, veliki sustav za pohranu vodika, istosmjerni spoj sunčane elektrane i tvornice vodika i primjena trodimenzionalnih digitalnih modela svakog elementa sustava kako bi se povećala sigurnost i pouzdanost rada. 

Očekuje se da će gradnja pogona započeti 2022. i da će u pogon biti pušten 2024. godine, objavio je poznati energetski portal 'Power Engineering International'.

TAGOVI