Norveška tvrtka ulaže u vjetroenergetske projekte u Srbiji

Autor: B.L. Objavljeno: 19.01.2021. 🕜 09:24 Lokacija: Beograd (Srbija)

U planu su vjetroelektrane ukupne snage čak do 800 MW

Norveška vjetroenergetska tvrtka NBT postala je partner tvrtki WV International (ranije Windvision) na razvoju vjetroenergetskih projekata u Srbiji ukupne snage čak 800 MW. Dvije tvrtke će na srpskom tržištu nastupati pod nazivom WV-NBT Srbija. 

Tvrtka WV International je još 2010. godine započela rad na projektima vjetroelektrana u Srbiji, koji su sada u naprednoj fazi i spremni za ostvarivanje pod razvidnim, konkurentnim i odgovarajućim tržišnim uvjetima. Riječ je o tvrtki koja posluje u području obnovljivih izvora gotovo 20 godina i prisutna je u Nizozemskoj, Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Do sada je uspješno ostvarila više od 200 MW vjetroenergetskih projekata u Belgiji i Francuskoj i ishodila dozvole za više od 800 MW. S druge strane, NBT razvija projekte vjetroelektrana i upravlja njima na tržištima u razvoju, a najviše je prisutna u Kini i Ukrajini. Budući da stalno razmatra prilike za projekte i na ostalim tržištima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju i odlučio udružiti snage s WV-om.

Cilj je tako do 2026. godine pustiti u pogon nove vjetroelektrane ukupne snage čak 800 MW, od čega bi prvih 168 MW trebalo biti spojeno na srpsku elektroenergetsku mrežu već 2023. Ti će projekti značajno povećati udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji, objavila je srpska podružnica WV Internationala.

TAGOVI