Njemačka dobiva još jednu tvornicu zelenog vodika

Autor: B.L. Objavljeno: 13.11.2020. 🕜 10:12 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Na projektu su udružili snage danski Ørsted i britanski BP

Danska energetska skupina Ørsted i britanski naftni i plinski div BP udružili su snage na projektu gradnje velikog postrojenja za proizvodnju zelenog vodika. Postrojenje u kojem će se vodik proizvoditi elektrolizom, pomoću električne energije dobivene iz obnovljivih izvora, gradit će se u sklopu BP-jeve rafinerije Lingen u sjeverozapadnoj Njemačkoj. Očekuje se da projekt bude dovršen do 2024. godine.

Glavni dio postrojenja bit će elektrolizator snage 50 MW koji će moći proizvoditi 1 t/h obnovljivog vodika, odnosno gotovo 9000 t godišnje. Time će se ujedno zamijeniti 20% dosadašnje potrošnje 'sivog' vodika u rafinineriji u ujedno smanjiti ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida za oko 80 000 t godišnje (što odgovara emisiji iz 45 000 automobila na njemačkim cestama). Tako proizvedeni vodik koristit će se kao sirovina za proizvodnju sintetskog goriva, a elektrolizator za proizvodnju vodika pogonit će se električnom energijom iz Ørstedovih vjetroelektrana u Sjevernom moru. 

Dakako, partneri za taj projekt zatražili sufinanciranje iz europskog Fonda za inovacije, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'. 

TAGOVI