IEA: Obnovljivci ove godine ipak značajno porasli

Autor: N.D. Objavljeno: 11.11.2020. 🕜 13:36 Lokacija: Pariz (Francuska)

Sjedinjene Američke Države i Kina instaliraju najviše obnovljivaca ove godine

Kapacitet proizvodnje obnovljive energije povećat će se ove godine za sedam posto, unatoč petpostotnom prognoziranom padu globalne potražnje za energijom, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom Izvještaju o obnovljivim izvorima energije 2020. Agencija je također rekla da će se uporaba biogoriva u industrijskim djelatnostima i prijevozu smanjiti ove godine, ali porast korištenja obnovljivih izvora bit će dovoljno snažan da to nadoknadi, s neto porastom potražnje za obnovljivom energijom od jedan posto. 

Nije iznenađujuće da apetit investitora za financiranje obnovljivaca također raste, konstatira IEA. "Od siječnja do listopada 2020. kapaciteti obnovljivaca na aukcijama bio je 15% veći nego za isto razdoblje prošle godine, što je novi rekordIstodobno, udjeli burzovno uvrštenih proizvođača opreme i developera projekata OIE nadmašili su većinu glavnih burzovnih indeksa i cjelokupnog energetskog sektora.", priopćila je IEA.

Obnovljivci vrlo otporni na krizu

Do listopada 2020. dionice kompanija u fotonaponu udvostručile na vrijednosti od kraja 2019. zahvaljujući tim trendovima i očekivanjima među investitorima da će tijekom sljedećih pet godina zabilježiti snažan rast poslovanja. Neto instalirani kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora narast će ove godine za četiri posto, prema IEA-i, pri čemu će najveći skok zabilježiti Kina i Sjedinjene Države, za 30% za svaku od dviju zemalja. Očekuje da će ukupna nova snaga na kraju ove godine doseći 200 GW. 

Međutim, sljedeće će godine vjerojatni primat u novoinstaliranoj zelenoj snazi biti u Europi i Indiji pa bi novi kapaciteti 2021. mogli bi porasti za rekordnih 10%. Ova događanja pokazuju da je sektor obnovljive energije puno otporniji na pandemiju korone od industrije fosilnih goriva.

TAGOVI