Čudno mjeri europski metar: jednima strožije, drugima popustljivo

Autor: N.D. Objavljeno: 25.11.2020. 🕜 12:46 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

EU provodi savjetovanje za taksonomiju za zelene investicije, ali već dovodi do zabrinutosti

Europska administracija radi na standardima što se u poslovnom sektoru može smatrati zelenom investicijom/tehnologijom, što je iznjedrilo niz nacrta standarda, a neki financijski službenici i nevladine organizacije kažu da su prilično popustljivi za onečišćujući sektor brodarstva i istodobno vrlo izazovni za nove zgrade i kopneni prijevoz, što će dovesti do niza poteškoća. 

Naime, Europska unija priprema regulativu kako bi pokušala ostvariti Pariški  klimatski sporazum a moćan alat za usmjeravanje financiranja tijekom sljedećih desetljeća bit će njezina financijska taksonomija - drugim riječima, sustav klasificiranja djelatnosti koje se mogu tržiti kao održive. Kreatori politike objavili su u petak nacrt pravila nakon nekoliko mjeseci provedenih u prikupljanju podataka od svih zainteresiranih, nakon što je Tehnička stručna skupina (TEG) u ožujku dala svoje preporuke. 

Strogoća

Pravila postavljaju stroge kriterije za elektrane na fosilna goriva i automobilsku industriju, što su neki u financijskoj industriji dobro prihvatili kao poticaj za pozitivne promjene. U drugim područjima, kritičari kažu da pravila, koja očekuju daljnja četiri tjedna savjetovanja, nedostaju. Jedan od najspornijih prijedloga je uključivanje pravila o pomorskom teretnom prometu. Nisu bili dio preporuka TEG-a, a novoformirana savjetodavna platforma Europske komisije o taksonomiji očekivala je da će ih razviti u sljedećim mjesecima. Drugim riječima, čini se da EU ne vidi alternativu fosilnim gorivima u pomorskom prometu.

Luca Bonaccorsi, direktor održivog financiranja nevladine organizacije Transport & Environment, koji sudjeluje u savjetodavnoj platformi, rekao je da predložena pravila "neće poticati niti ubrzati ulaganja u održivu plovidbu". Pravila kažu da se do 2026. godine brodovi mogu klasificirati kao održivi ako ispunjavaju bilo koji od četiri kriterija, uključujući i to da plovila budu 10% učinkovitija od globalnog standarda. Prijedlog ne navodi koja će se pravila primjenjivati ​​od 2026. godine. 

"Nešto bez emisija"

Tristan Smith, izvanredni profesor na UCL Energy Institute, rekao je da pravilima nedostaje zahtjev da se brodovima mogu naknadno preurediti za gorivo bez emisija, kao što je vodik, kako bi bili dugoročno održivi. "Brodovi, uključujući obalne brodove, trenutačno koriste goriva dobivena iz nafte i morat će se prebaciti na nešto s nula emisije, vjerojatno za otprilike deset godina", rekao je. "Dakle, u osnovi gradite flotu brodova koji su potpuno neadekvatni za deset godina plus.

Drugi razlog za zabrinutost je postupanje s bioenergijom prema pravilima koje odjekuje godinama rasprave u EU-u o tome je li proizvodnja energije iz otpada ili prirodnih materijala dobra za planet. Nathan Fabian, bivši član TEG-a, koji vodi novu savjetodavnu platformu Komisije o taksonomiji, rekao je da će predložena pravila omogućiti da se cijela stabla i životinjske masti smatraju održivom sirovinom za energiju, što je slabljenje preporuka TEG-a. 

Što je zelena zgrada?

Nisu sve promjene uključivale mekša pravila, dapače, neki su prošli lošije. Nacrti pravila za zgrade stroži su od onih koje je predložio TEG. Da bi dobile zelenu oznaku, postojeće bi zgrade trebale imati najvišu ocjenu „A“ za energetsku učinkovitost

Kao rezultat toga, investitorima koji žele zgrade usklađene s taksonomijom i prodati ih klijentima može biti teže pronaći odgovarajuću imovinu. Novo tržište zelenih hipoteka, koje nudi zajmove ovisno o tome je li zgrada ekološka, ​​moglo bi se suočiti sa sličnim problemom. Oko 85% građevinskog fonda EU-a izgrađeno je prije 2001. godine i vjerojatno neće zadovoljiti najvišu ocjenu. Komisija je odbila komentirati konkretne detalje pravila, objavio je Reuters.

TAGOVI