Obnovljena OŠ Marije i Line

Autor: B.O. Objavljeno: 17.11.2020. 🕜 08:24 Lokacija: Umag

Završeno je najveće ulaganje u energetsku obnovu zgrada javne namjene u Istarskoj županiji

U Umagu je ovaj tjedan obilježen završetak energetske obnove Osnovne škole Marije i Line.

Vrijednost projekta je gotovo 16,3 milijuna kuna, a riječ je o najvećem ulaganju u energetsku obnovu zgrada javne namjene u Istarskoj županiji. Sredstva su preko Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Energetskom obnovom postigla se ušteda toplinske energije za grijanje škole u iznosu od 71,47 posto, dok su energetske mjere dovele do smanjenja CO2 za 75,18 posto. Sve ovo rezultiralo je da zgrada sad ima svojstva energetskog A razreda, javlja FZOEU


Val obnove 

"Energetska obnova Osnovne škole Marije i Line dio je našeg strateškog razvojnog projekta „Umag grad djece 2010.-2020.“, zahvaljujući kojem smo u posljednjih 10 godina izgradili ili rekonstruirali gotovo sve vrtiće i osnovne škole, preciznije 14 zgrada na području Umaga", izjavio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese

Direktor FZOEU-a Siniša Kukić je istaknuo kako je nedavno i Europska komisija obnovu zgrada definirala kao središnju točku gospodarskog oporavka. 

"U novom strateškom dokumentu pod nazivom Val obnove Europa želi kroz regulatornu i financijsku potporu udvostručiti godišnju stopu obnove postojećeg građevinskog fonda. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će biti aktivni sudionik u provođenju 'zelene' tranzicije te će i ubuduće podržavati umaške projekte", rekao je Kukić te dodao kako je Fond i ove godine, unatoč krizi, kroz javne pozive, građanima, tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave za projekte osigurao više od 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

TAGOVI