Nastavlja se obnova školskih i sličnih zgrada

Autor: B.L. Objavljeno: 22.10.2020. 🕜 09:11 Lokacija: Zagreb

U Puli je energetski obnovljen Dječji kreativni centar, a u Vinkovcima osnovna škola

Uspješno se nastavljaju projekti energetske obnove zgrada škola i drugih zgrada odgojno obrazovne namjene širom Hrvatske. Tako je u Puli obnovljen Dječji kreativni centar, a u Vinkovcima osnovna škola.

Vrijednost radova na energetskoj obnovi Dječjeg kreativnog centra u Puli iznosila je 10 mil. kuna, od čega je iz europskih sredstava osigurano 2,7 mil. kuna, dok je ostatak pokriven iz sredstava Grada Pule. Radovi na obnovi Centra, poznatog i kao 'Pionirski dom' završeni su potkraj rujna, a obuhvatili su izradu energetski učinkovitog pročelja i zamjenu dotrajale stolarije i cjelokupnog krova na koji je ugrađena toplinska izolacija, postavljanje energetski učinkovitije rasvjete i rekonstrukciju kotlovnice, uz prelazak na prirodni plin kao energent. Uz to, uređenaa je i cjelokupna unutrašnjost objekta i njegove okolice. Projekt je ostvaren u sklopu programa Energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Istodobno je završena i energetska obnova Osnovne škole 'Antun Gustav Matoš' u Vinkovcima. Vrijednost tog projekta iznosila je 17 mil. kuna, uz sufinanciranje iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 10 mil. kuna. Radovi su uključili zamjenu izolacije krovišta, vanjskog zida i poda prema tlu, zamjenu cjelokupne stolarije aluminijskom, uvođenje učinkovitijeg sustava grijanja i rekuperacije zraka, zamjenu unutarnja rasvjeta onom sa svjetlećim diodama (LED). Zahvaljujući tome očekuju se uštede na godišnjoj razini od 68% i smanjenje emisija ugljičnog dioksida za više od 59%. Do sada je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na području Vinkovaca energetski obnovljeno 19 zgrada, a još su četiri projekta u tijeku, objavio je Fond.


TAGOVI