U kratkoj javnoj raspravi ključni dokumenti za obnovu kuća i zgrada

Autor: N.D. Objavljeno: 21.10.2020. 🕜 11:56 Lokacija: Zagreb

Javna rasprava za dva dokumenta trajat će samo tjedan dana

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u javno je savjetovanje uputilo dva ključna dokumenta vezana uz obnovu: Prvi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom te Pravilnik o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje zgrade i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće. Riječ je o podzakonskim aktima koji su od ključne važnosti za provedbu obnove i drugih mjera uređenih Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Pritom je važno naglasiti da će se pri obnovi poštivati svi uzusi energetske učinkovitosti.

Njima se reguliraju aspekti provedbe obnove koji će biti glavna odrednica za rad Fonda za obnovu čije se osnivanje uskoro očekuje. Prijedlozi dokumenata koji se stavljaju na javno savjetovanje rezultat su kvalitetne rasprave i konstruktivnog dijaloga s predstavnicima akademske i stručne javnosti te drugim javno-pravnim tijelima, kažu u ministarstvu. 

Čeka se Vlada

Ministarstvo poziva zainteresiranu i stručnu javnost ukoliko ima argumentiranih primjedbi, prijedloga ili mišljenja na jedan od ova dva ključna dokumenta koji će biti od velike važnosti za daljnji operativni proces organizirane obnove potresom stradalih zgrada, da se aktivno uključi u javnu raspravu. 

Javna rasprava se provodi do 27. listopada 2020. godine. Vijećnici županijskih skupština Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije jednoglasno prihvatili Prijedlog ugovora o osnivanju Fonda za obnovu. Prijedlog Ugovora o osnivanju Fonda još treba dobiti potvrdu na sjednici Skupštine Grada Zagreba koja će se održati u utorak 27. listopada 2020. godine, nakon čega slijedi upućivanje na donošenje Vladi Republike Hrvatske u četvrtak 29. listopada 2020. godine.

TAGOVI