I područna škola može prijeći u bolji razred

Autor: B.O. Objavljeno: 15.10.2020. 🕜 13:14 Lokacija: Gornje Ladanje

Završena je energetska obnova PŠ Gornje Ladanje

Učenici i djelatnici Područne škole Gornje Ladanje, čija je matična škola OŠ Vinica, u ovoj školskoj godini uče i rade u daleko boljim uvjetima. Jer, zgrada škole je u potpunosti energetski obnovljena u sklopu projekta Europske unije te je iz energetskog razreda E prešla u C. Izvođač radova bila je varaždinska tvrtka Kontura. 

"U PŠ Gornje Ladanje u roku su obavljeni svi građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati. Sada je ovo energetski učinkovit objekt u kojem će potrošnja primarne energije biti manja za čak 80,89 posto. Od ukupne vrijednosti projekta od gotovo 800 tisuća kuna, Varaždinska županija će iz svojeg proračuna izdvojiti samo 124.503,53 kune jer smo osigurali bespovratna sredstva iz Europske unije, ali i nacionalnog Fonda za sufinanciranje. Ovo je prva završna konferencija u novom ciklusu jer su završeni ili su pri samom kraju radovi na energetskoj obnovi još sedam školskih objekata. Uz PŠ u Gornjem Ladanju, u Općini Vinica se obnavlja i Srednja škola Arboretum Opeka", rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin


Moderni plinski kotao 

Školska zgrada u Gornjem Ladanju izgrađena je 1988. i od tada nije bilo ulaganja izuzev rekonstrukcije kotlovnice 2001. godine. Sada je obnovljena u manje od 10 mjeseci. 

"Na školskoj zgradi je toplinski izolirana fasada, i to u ETICS sustavu, dobili smo novu vanjsku PVC stolariju, a obavljena je i dodatna toplinska izolacija stropa prema negrijanom prostoru. Sada imamo moderni plinski kotao, kao i nove radijatore s termostatskim ventilima", navela je ravnateljica OŠ Vinica Mirjana Jambriško

U sklopu projekta je obavljena i rekonstrukcija instalacija za zaštitu od djelovanja munje, kao i priprema električnih instalacija za automatsko prikupljanje podataka s mjernih uređaja potrošnje električne energije, plina i vode te automatski prijenos podataka u središnji ISGE sustav.

Inače, ukupna vrijednost projekta nakon provedenih postupaka nabave za sve aktivnosti iznosi 776.875,64 kuna, objavljeno je na stranicama Varaždinske županije. Vrijednost po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, pak, iznosi 791.728,75 kuna. 

Za energetsku obnovu odobreno je 449.899,64 kune iz fonda EU-a. Iz proračuna Varaždinske županije se izdvaja spomenutih 124.503,53 kune budući da je iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje osigurano bespovratnih 202.472,47 kuna.

TAGOVI