Završena je energetska obnova doma zdravlja u Zaprešiću

Autor: B.O. Objavljeno: 20.10.2020. 🕜 11:15 Lokacija: Zaprešić

Sredstvima EU-a su u tri godine energetski obnovljeni i domovi zdravlja u Vrbovcu i Jastrebarskome

Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Zaprešić, ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna, uspješno je privedena kraju. 

Ovaj projekt se provodio u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.' te su za njega osigurana bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2,4 milijuna kuna, dok je Zagrebačka županija osigurala preostala 2,3 milijuna kuna. 

Građevinski, strojarski i elektrotehnički radovi su trajali dvije godine, a rezultirali su korištenjem obnovljivih izvora i velikim uštedama. Dom zdravlja je tako prešao iz D u energetski razred C prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije.

 

Još tri ispostave 

"Zahvaljujući novom energetski učinkovitom omotaču godišnji račun za grijanje će biti manji za 60 posto, za rasvjetu 54 posto, dok će godišnja emisija CO₂ biti manja za čak 80 posto", rekao je župan Zagrebačke županija Stjepan Kožić tijekom ovotjednog obilaska doma zdravlja. 

Inače, javlja Zagrebačka županija, osim u Zaprešiću, u protekle tri godine sredstvima EU-a su energetski obnovljene zgrade domova zdravlja u Vrbovcu i Jastrebarskome. Ukupna vrijednost sva tri projekta je 10,3 milijuna kuna. 

Zagrebačka županija ovih dana spremno, s pripremljenom projektnom dokumentacijom, čeka raspisivanje novog ciklusa natječaja EU-a za obnovu zgrada javne namjene, a na koji planira prijaviti još tri ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije – u Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

TAGOVI