Do 204 000 kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Autor: B.L. Objavljeno: 16.10.2020. 🕜 08:40 Lokacija: Zagreb

Novi javni pozivi najavljuju se već za prvo tromjesečje 2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je još 23.9.2020. godine započeo sa slanjem prvih ugovora o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća prijaviteljima čiji su zahtjevi udovoljili uvjetima javnog poziva. Građani će tako, ovisno o mjerama koje će provesti u sklopu energetske obnove, dobiti do 60% sufinanciranja, odnosno najviše do 204 000 kuna. Korisnici sredstava sada imaju rok od 24 mjeseca od dana potpisa ugovora za provedbu energetske obnove i dostavu potrebne dokumentacije za isplatu odobrenih sredstava.

Na taj javni poziv FZOEU-a zaprimljeno je 7386 zahtjeva iz svih dijelova Hrvatske, a najviše iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije i Grada Zagreba. Za obnovu su bile prijavljene kuće uglavnom energetskog razreda E i lošijeg, što znači da nisu energetski učinkovite i gube mnogo energije za grijanje. Od prijavljenih mjera energetske obnove, najviše su se tražila sredstva za toplinsku izolaciju vanjskih zidova, rekonstrukciju krova i zamjenu stolarije. Uz to, kao dodatna mjera sufinancirali su se i sustavi grijanja, odnosno postavljanje fotonaponskih modula (sunčanih elektrana).

U 2020. godini FZOEU je za programe poticaja namijenjene građanima osigurao 211 mil. kuna, čemu treba dodati još 32 mil. kuna za one u opasnosti od energetskog siromaštva, za koje je Javni poziv još otvoren. Nastavak tih programa očekuje se i u 2021. godini pa bi novi javni pozivi trebali biti objavljeni već u prvom tromjesečju, najavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

TAGOVI