Novi poziv za obnovu kuća u prvom tromjesečju iduće godine

Autor: B.O. Objavljeno: 07.09.2020. 🕜 08:13 Lokacija: Zagreb

Vrijednost novog javnog poziva je oko 200 milijuna kuna

Nakon zaprimljenih 7.386 prijava građana za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) planira nastavak programa i u 2021. godini. 

"S obzirom na iskazani interes za ovim programom, Fond će već u prvom tromjesečju iduće godine objaviti novi Javni poziv vrijedan oko 200 milijuna kuna", najavio je direktor FZOEU-a Siniša Kukić

Uvjeti sufinanciranja će biti kao i ovogodišnji pa će građani moći dobiti do 60 posto poticaja za toplinsku izolaciju ovojnice, sanaciju krovišta, novu stolariju te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. S obzirom na to da dokumentacija poput energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu vrijedi više godina, ona će biti prihvatljiva i na sljedećem pozivu. 


Kuće iz 19. stoljeća 

Cilj programa je obnoviti kuće koje nepotrebno gube energiju zbog nepostojanja toplinske zaštite i neučinkovite stolarije, ali i potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije. 

Gotovo 70 posto zahtjeva koje je Fond zaprimio na ovogodišnjem Javnom pozivu je za obnovu kuća energetskog razreda E i lošijeg. Većina ih je građena 70-tih i 80-tih godina, kad tehnički propisi nisu zahtijevali postavljanje toplinske zaštite pa troše i do četiri puta više energije od današnjeg standarda gradnje, priopćio je FZOEU

Najstarija kuća prijavljena za obnovu izgrađena je čak 1850. godine i jedna je od 20-ak kuća građenih u 19. stoljeću za koje je zatraženo sufinanciranje. Protekom vremena, takve kuće i dodatno su dotrajale pa će im mjere energetske obnove poboljšati i energetska svojstva, sigurnost i vizualni dojam, ali će im osigurati i ugodnost i zdraviji boravak u prostorima. 


Obnovljivi izvori 

FZOEU javlja kako uskoro kreće i Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplinske i/ili toplinske i rashladne energije u kućanstvima. 

Građanima će tako biti na raspolaganju 30 milijuna kuna za ugradnju kotlova na biomasu, dizalica topline i termičkih solarnih kolektora, a mogu, ovisno o području na kojem se nalazi objekt, računati na 40 do 80 posto sufinanciranja, odnosno do maksimalnih 75 tisuća kuna.

TAGOVI