Kreće modernizacija javne rasvjete u Bedekovčini

Autor: B.O. Objavljeno: 04.09.2020. 🕜 08:54 Lokacija: Bedekovčina

Projekt rekonstrukcije vrijedan je gotovo tri milijuna kuna

Općina Bedekovčina pokrenula je projekt Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Bedekovčina primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja, vrijedan gotovo tri milijuna kuna. Ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Elos, potpisan je u četvrtak, 3. rujna. 

Rekonstrukcija javne rasvjete u Bedekovčini jedan je od važnijih projekata na području općine. Naime, trenutni sustav rasvjete sastoji se od zastarjelih i neučinkovitih rasvjetnih tijela opremljenih dijelom visokotlačnim natrijevim, a dijelom energetski neučinkovitim visokotlačnim živinim svjetiljkama. Ovakva rasvjeta ne samo da je zastarjela, već znači veću potrošnju električne energije i samim time veće troškove za općinski proračun, odnosno za građane. 

Kako bi osigurala sredstva za projekt, Općina Bedekovčina sklopila je Ugovor o kreditu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zastupanog temeljem punomoći po Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR). Ugovor o kreditu sklopljen je na temelju Programa kreditiranja ESIF Krediti za javnu rasvjetu, financijskog instrumenta za koji su sredstva osigurana iz Europske unije. 


Svjetlosno onečišćenje

"Postojeće neučinkovite svjetiljke zamijenit će se visoko učinkovitim LED svjetiljkama, s kvalitetnom optikom i višim stupnjem energetske učinkovitosti. Za razliku od postojećih, nove svjetiljke udovoljavaju i ekološke zahtjeve zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Pozitivni učinci ugradnje novih zamjenskih svjetiljki očituju se kroz postizanje propisanih svjetlotehničkih parametara cestovne rasvjete", pojasnio je načelnik općine Darko Ban, dodajući kako će manja potrošnja umanjiti troškove za električnu energiju. 

Nove svjetiljke imaju i 13 godina jamstva na kvarove čime će se smanjiti i troškovi za održavanje, kazao je. 

"Rekonstrukcijom javne rasvjete ostvarit će se značajna ušteda na potrošnji električne energije pa će se kredit zapravo isplaćivati iz tih ušteda", zaključio je. 

Radovi bi, javlja Općina Bedekovčina, trebali krenuti početkom listopada, a završiti najkasnije sredinom prosinca.

TAGOVI