Međimurska škola prešla u bolji energetski razred

Autor: B.O. Objavljeno: 11.11.2020. 🕜 08:39 Lokacija: Vratišinec

Za energetsku obnovu osigurano je više od 1,4 milijuna bespovratnih sredstava

Zgrada OŠ dr. Vinka Žganca u Vratišincu energetski je obnovljena. Ova međimurska škola, koja je sagrađena 1979., imala je velike toplinske gubitke zbog loše ovojnice, dok vanjska stolarija i sustav grijanja nisu bili dovoljno učinkoviti, a većina postojeće rasvjete bila je zastarjela. 

Po završetku radova energetske obnove, najveći dio navedenih nedostataka je uklonjen te je stvorena zdravija i produktivnija mikroklima prostora. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 2,4 milijuna kuna. U okviru Poziva Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora za projekt energetske obnove ove škole osigurano je i više od 1,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, javlja Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. 


Dvije obljetnice

Provedbom mjera energetske obnove, ta je osnovna škola prešla iz energetskog razreda D u B, planirana ušteda energije od čak 75 posto vidljiva je već sada, a dolaskom hladnijih dana zasigurno će još više doći do izražaja. 

"Kako se ove godine obilježava 130 godina od rođenja dr. Vinka Žganca, etnomuzikologa i akademika te jednog od najpoznatijih hrvatskih zapisivača narodnih pjesama, plesova i običaja, ali i 25 godina kako je školi vraćena samostalnost i od kada nosi njegovo ime, najljepši poklon povodom ovih dviju obljetnica je upravo prekrasna novoobnovljena zgrada škole", istaknuo je Željko Maček, ravnatelj OŠ dr. Vinka Žganca.

TAGOVI