Četiri grada na putu prema održivoj budućnosti

Autor: B.L. Objavljeno: 24.11.2020. 🕜 11:35 Lokacija: New York, NY (SAD)

Budimpešta, Ciudad de Mexico, Los Angeles i Oslo okreću se čistom zgradarstvu

Gradonačelnici četiri velika grada s raznih strana svijeta prvi su potpisnici Deklaracije C40 o čistoj gradnji, čime su se obvezali na svođenje emisija iz građevinskih projekata u svojim gradovima na polovicu do 2030. godine. Riječ je o gradonačelnicima Budimpešte iz Mađarske, Ciudad de Mexica iz Meksika, Los Angelesa iz SAD-a i Osla iz Norveške. 

Spomenuti cilj bi se trebao ostvariti uspostavom uske suradnje nadležnih gradskih tijela, vodećih građevinskih tvrtki i inovativnih poslovnih zajednica. Time bi se ujedno trebalo revolucionarizirati svjetsko graditeljstvo i usmjeriti ga prema održivijoj budućnosti, kako bi se ostvario dinamičan, otporan i zdrav život u gradovima, a osobito za osjetljive zajednice. 


Značajni potencijali u zgradarstvu

Uostalom, zgradarstvo je trenutačno odgovorno za više od 23% svjetskih emisija stakleničkih plinova i za 30% svjetske potrošnje resursa, a nastavak takvog stanja mogao bi značiti opasan porast prosječne globalne temperature za 3 °C. U skladu s time, potpisana Deklaracija postavilja ambiciozan cilj razvoja zgrada i gradske infrastrukture s nultim neto emisijama. To bi se trebalo postići:
• smanjivanjem ukupnih emisija u svim novim i rekonstruiranim zgradama za najmanje 50% do 2030.
• smanjivanjem ukupnih emisija u svim infrastrukturnim projektima za najmanje 50% do 2030.
• provođenjem javnih natječaja uz uvjet, gdje je god to moguće, primjene građevinskih strojeva s nultim emisijama od 2025. godine. 


Veliki zahtjevi pred gradovima i gradonačelnicima

Istodobno, rekonstrukcija i obnova postojećeg fonda zgrada ima velik potencijal za stvaranje novih, zelenih radnih mjesta što je važno i za oporavak gospodarstva od pandemije. U skladu s time, gradonačelnici će iskoristiti svoju moć za poticanje primjene građevinske opreme s nultim emisijama, ostvarivanje razvidnosti lanca vrijednosti i računovodstva, uklapanje politika čiste gradnje u projektiranje, javne natječaje, gradnju i građevinske propise. 

Pri tome su se gradonačelnici - potpisnici Deklaracije obvezali da će do 2025. godine ostvariti barem jedan važan građevinski projekt s nultim neto emisijama i svake godine izraditi izvješća o napretku, objavila je inicijativa C40, koristeći servis OTS HINA-e.


Umjesto komentara

U međuvremenu, u nekim drugim gradovima, u nekim drugim zemljama, stanje je posve drugačije. Primjerice, tamo gradonačelnici dovršavaju infrastrukturne projekte koji stoje barem dvaput više nego što je to u svijetu uobičajeno, dok filmovi o svim 'nestašlucima' u takvim projektima traju i 7 h. Istodobno, njihovi 'partneri' grade zgrade poput onih iz pedesetih godina prošlog stoljeća u zemljama Varšavskog pakta, samo bez ikakvog zelenila oko njih, baš kao ni razmaka do prve susjedne zgrade. 

O nekoj čistoj gradnji, baš kao ni o 'čistim rukama' ili 'čistim računima' tu nema ni govora... Naprotiv. 

TAGOVI