Međimurska policija štedi energiju

Autor: B.O. Objavljeno: 04.12.2020. 🕜 09:56 Lokacija: Čakovec

Završena je energetska obnova Policijske uprave međimurske

Zgrada Policijske uprave međimurske u Čakovcu jedna je od 25 objekata MUP-a koji su renovirani i obnovljeni kroz Program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. 

Vrijednost projekta je približno 10,4 milijuna kuna, od čega nešto više od šest milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Energetskom obnovom zgrade i provedbom projektnih aktivnosti, ostvarit će se ušteda potrebne toplinske energije za grijanje od 61 posto, objavila je Međimurska županija

Voditelj projekta Dragutin Sakač istaknuo je da je zgrada Policijske uprave međimurske stara gotovo 40 godina, a zahvaljujući izvršenim radovima postignut je energetski razred C.

 

Korištenje Sunčeve energije

"Zbog starosti zgrade i zastarjelog sustava grijanja, troškovi energenata zauzimali su dobar dio proračuna Policijske uprave međimurske. Osim što će se realizacijom ovog projekta ostvariti uštede u proračunu, utjecat će se na smanjenje emisije stakleničkih plinova, povećana je apsorpcija sredstava EU-a, a možda i najvažnije, povećan je komfor u obnovljenoj zgradi korištenjem učinkovitijeg sustava grijanja, hlađenja i rasvjete te je stvoreno ugodnije okruženje za sve djelatnike, kao i građane, odnosno korisnike usluga Policijske uprave. Ostvarene uštede omogućit će preraspodjelu sredstava na troškove opreme i osposobljavanja djelatnika Policijske uprave međimurske te programe povećanja sigurnosti građana", kazao je načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač

Predstavnik izvođača radova Danijel Risek je pojasnio da je projekt energetske obnove zgrade u sjedištu Policijske uprave međimurske obuhvatio radove na hidro i termoizolaciji, krovne limarske radove, zamjenu vanjske stolarije i uređenje fasade. U kotlovnici je, među ostalim, ugrađen novi kondenzacijski kotao, postavljene su nove radijatorske instalacije te je automatiziran sustav grijanja cijelog objekta. Na krovištu zgrade postavljene su solarne instalacije s akumulacijskim spremnicima i solarnim kolektorima s ciljem korištenja Sunčeve energije za grijanje potrošne vode. 

"Međimurska županija visoko je na listi iskorištenosti europskih fondova, posebice po pitanju projekata energetske obnove zahvaljujući kojima smo obnovili velik broj škola i školskih dvorana te mi je drago da na popis energetski učinkovitih zgrada možemo dodati i Policijsku upravu međimursku", istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

TAGOVI