Važnost povezivanja seizmičke i energetske obnove

Autor: B.O. Objavljeno: 15.12.2020. 🕜 08:17 Lokacija: Zagreb

Prijedlog odluke o donošenju Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050.

Na ovotjednoj sjednici Vlade usvojen je Prijedlog odluke o donošenju Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine. 

Glavni cilj ove strategije je odrediti djelotvorne mjere za dugoročno poticanje troškovno učinkovite integralne obnove nacionalnog fonda zgrada Hrvatske do 2050., javlja Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

"Dugoročna strategija obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine donosi se sa svrhom podupiranja obnove nacionalnog fonda stambenih i nestambenih zgrada, javnih i privatnih, te transformacije postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada do 2050. godine. Njome se postavljaju dugoročni ciljevi za obnovu nacionalnog fonda zgrada i daje se procjena potrebnih ulaganja", rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat predstavljajući strategiju.

Izrada nacrta ove strategije proizlazi iz obveza Hrvatske prema Europskoj komisiji. 


Povlačenje sredstava

S obzirom na izvanredne okolnosti uzrokovane potresom koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, ona će poslužiti za dodatno naglašavanje pitanja o riziku od pojačane seizmičke aktivnosti. 

Ministar Horvat dodatno je istaknuo važnost povezivanja seizmičke i energetske obnove u sljedećem razdoblju, kako bi se oba ova procesa mogla odvijati istovremeno. 

"Uključivanje troškova seizmičke sanacije predviđeno je unutar politika i mjera za nacionalni fond zgrada koje se daju ovom strategijom. Ujedno će se temeljem donesene Dugoročne strategije, osim iz ESI fondova, povlačiti i sredstva iz Fonda za oporavak i otpornost", rekao je ministar. 


Dekarbonizacija gospodarstva 

Također, Dugoročnom strategijom obnove daju se ciljevi, plan i mjere s mjerljivim pokazateljima napretka za dekarbonizaciju fonda zgrada, integralnu obnovu i građenje zgrada gotovo nulte energije, za smanjenje emisija stakleničkih plinova, povećanje udjela obnovljivih izvora, poboljšanje energetske sigurnosti, smanjenje energetskog siromaštva, za uvođenje inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva, promicanje elektromobilnosti te zaštite od požara i rizika od pojačane seizmičke aktivnosti, priopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Za postizanje ciljeva, određenih Dugoročnom strategijom, postojeće mjere ponajprije obuhvaćaju provedbu nacionalnih programa energetske obnove za različite tipologije zgrada. Programi energetske obnove zgrada donose se sukladno Zakonu o gradnji do 30 lipnja 2021. godine te će se u njima točno utvrditi potrebna financijska sredstva za sufinanciranje.

TAGOVI