Zeleni oporavak: Obnovom do energetski učinkovitih zgrada

Autor: B.O. Objavljeno: 15.06.2020. 🕜 08:22 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

EK je pokrenula javno savjetovanje o mjerama za poticanje obnove zgrada

Europska komisija je koncem protekloga tjedna otvorila javno savjetovanje o mjerama za poticanje obnove zgrada diljem Europske unije

U zgradama se troši 40 posto energije i stvara 36 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u. Stoga bi energetski učinkovitiji sektor zgrada bio dobar za planet i uvelike bi pridonio provedbi Europskog zelenog plana, priopćeno je iz Europske komisije. 


Ugodan dom 

U okviru savjetovanja, Komisija želi prikupiti povratne informacije o tome kako povećati stopu i kvalitetu obnove zgrada s pomoću regulatornih, političkih i financijskih instrumenata. 

"Svakoj obitelji u Europi važno je da ima ugodan dom i da može plaćati račune za energiju, a mi im to želimo omogućiti. Osim toga, želimo obnoviti škole, bolnice i druge javne zgrade te poslovne prostore kako bi bili energetski učinkoviti i ekonomični. Val obnove otvorit će lokalna radna mjesta i donijet će ekonomsku korist za cijelu Europu", izjavila je europska povjerenica za energetiku Kadri Simson

Savjetovanje je otvoreno do 9. srpnja, a primljene informacije izravno će se uključiti u prijedloge koji će Komisija predstaviti nakon ljeta.

TAGOVI