Više od 30 milijuna kuna za obnovu škola

Autor: B.O. Objavljeno: 17.06.2020. 🕜 09:04 Lokacija: Velika Gorica

Energetska obnova kompleksa zgrada velikogoričkih srednjih škola

Više od 30 milijuna kuna ulaže se u energetsku obnovu kompleksa zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici - Srednje strukovne škole, Ekonomske i Gimnazije Velika Gorica, sa sportskom dvoranom. Nositelj projekta je Zagrebačka županija, a radovi se sufinanciraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Obnova je počela u siječnju, javlja Zagrebačka županija

"Ovo je financijski izuzetno značajan projekt, no bitno je ono što dolazi iza njega - smanjenje potrošnje energije i kvaliteta boravka u školi", rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić tijekom obilaska radova. 

Također, on je podsjetio kako se u županiji trenutačno energetski obnavljaju četiri školska objekta. Uz školu u Velikoj Gorici, i zgrade škola u Vrbovcu, Ivanić-Gradu i Rakovom Potoku. 


Strojarski radovi 

"Srednja strukovna škola je naš najbitniji srednjoškolski objekt. Ne samo da će zgrada u kojoj je ona smještena dobiti novu toplinsku ovojnicu, nego ćemo poraditi da ova škola, kao budući centar kompetentnosti u strojarstvu bude sidrište kvalitete i znanja u ovom dijelu Hrvatske", izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić

Obnova kompleksa velikogoričkih srednjih škola obuhvaća građevinske, strojarske i elektrotehničke radove. Vanjski zidovi dobit će toplinsku fasadu, a vanjsku, dosad drvenu stolariju, zamijenit će energetski učinkovitija PVC stolarija. Rekonstruira se i krovište zgrada. Uklanja se postojeći limeni pokrov, nakon čega slijedi izvedba odgovarajuće toplinske zaštite ravnoga krova. Rekonstruirat će se i sustav grijanja te će se prilagoditi novoj toplinskoj podstanici. 


Daljinsko mjerenje potrošnje 

U prostorijama u kojima se odvija nastava ugradit će se ventilacija za izmjenu zraka. 

Također, postojeća rasvjeta zamijenit će se energetski učinkovitijom LED rasvjetom, a obnovit će se i dotrajale instalacije. Uvest će se i daljinsko automatsko mjerenje potrošnje energenata i vode s unosom podataka u informacijski sustav za gospodarenje energijom. 

U sportskoj dvorani će se instalirati dizalica topline zrak-voda za grijanje i hlađenje ventilacijskog sustava. 

Realizacijom svih planiranih mjera, godišnja ušteda energije za grijanje iznosit će nešto više od 80 posto.

TAGOVI