EU ide na maksimizaciju obveza u smanjenju stakleničkih plinova do 2030.

Autor: N.D. Objavljeno: 21.04.2021. 🕜 09:31 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Cilj o smanjenju stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. bit će obaveza za sve članice

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta nakon 14 satnih cjelonoćnih pregovora postigli su u srijedu ujutro u ranim jutarnjim satima dogovor o Zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55% u odnosu na 1990. godinu. Očekivano, klimatski cilj za 2030. pratila je velika politička borba, a taj će cilj stoga postati i pravna obveza EU-a i njegovih država članica. 

Iako je cilj od 55% niži od 60% za koji je Parlament ranije glasao, države članice EU dale su ustupak zastupnicima u Europskom parlamentu pristavši ograničiti doprinos uklanjanja ugljika iz poljoprivredne upotrebe zemljišta, poljoprivrede i šumarstva. No, Europska komisija složila se razmotriti povećanje doprinosa takozvanih ponora ugljika (šume) kako bi povećala klimatske ambicije EU-a na 57%, iako to nije zapisano u zakonu. 

Kao dio ustupaka državama članicama EU, parlamentarni pregovarači odbili su uvjetovane zahtjeve u vezi s pristupom pravdi i subvencijama za fosilna goriva. Komisija je, međutim, obećala da će se vratiti na pitanje definiranjem energetskih subvencija, uključujući one za fosilna goriva, pojašnjenjem pravila prema Uredbi o upravljanju. 

Što nakon 2040.

Nadalje, Parlament je pobijedio kad je riječ o cilju za 2040. godinu, o čemu će ključnu ulogu imati proračun stakleničkih plinova, koji određuje koliko EU može emitirati ugljika do 2050. godine prije nego što prekrši Pariški sporazum. To znači da će postojati zasebne izračune za emisije i ponore ugljika.

Cilj za 2040. predložit će se uz indikativni proračun za stakleničke plinove najkasnije u roku od šest mjeseci od prvog globalnog popisa Pariškog sporazuma, 2023. godine.

Priklanjajući se zahtjevima Parlamenta, pregovarači s EU-a također su odlučili uspostaviti neovisno znanstveno savjetodavno tijelo, Europsko znanstveno savjetodavno vijeće, koje će savjetovati kreatore politike o usklađivanju politika EU-a s ciljem klimatske neutralnosti bloka, objavio je Euractiv. Rezultati ovog dogovora bit će spremni za sutrašnji Klimatski summit leadera koji organizira Joe Biden. 

TAGOVI