Kineska petoljetka razočaravajuća - pogurat će emisije globalno

Autor: N.D. Objavljeno: 09.03.2021. 🕜 09:00 Lokacija: Peking (Kina)

Nešto više obnovljivaca, čvrsto usidreni u ugljenu

Kina je u petak iznijela ekonomski plan za sljedećih pet godina koji bi mogao dovesti do snažnog porasta emisija stakleničkih plinova ako se ne poduzmu daljnje mjere za ispunjavanje dugoročnih ciljeva zemlje. Taj, sad već 14. petogodišnji plan dao je nekoliko pojedinosti o tome kako će najveći svjetski emiter ispuniti svoj cilj postizanja neto nula emisija do 2060. godine, postavljenog od predsjednika Xi Jinpinga prošle godine te kako planiraju ispuniti maksimalnu proizvodnju ugljičnog dioksida prije 2030. 

Kina će smanjiti svoj „ugljični intenzitet“ tj. količinu proizvedenog CO2 po jedinici BDP-a, za 18% u razdoblju od 2021. do 2025. godine, ali taj je cilj u skladu s prethodnim trendovima i mogao bi dovesti do daljnjeg povećanja emisija za 1% godinu dana ili više, zaključila je struka. Cilj je da obnovljiva goriva čine 20% energetskog miksa, ostavljajući dovoljno prostora za daljnje širenje korištenja ugljena u zemlji, tako da se o niskougljičnom razvoju ne može govoriti. 

Bez ambicija

Zhang Shuwei, glavni ekonomist Centra za istraživanje okoliša Draworld, rekao je: „Kao prvi petogodišnji plan nakon što se Kina obvezala postići ugljičnu neutralnost do 2060. godine, očekivalo se da će 14. petogodišnji plan pokazati snažne klimatske ambicije. Međutim, čini se da predstavljeni nacrt plana ne ispunjava očekivanja. Međunarodna zajednica očekivala je da će kineska klimatska politika ‘skočiti’, ali u stvarnosti još uvijek puzi.” 

Neobično je da ovaj petogodišnji plan nije utvrdio ciljeve BDP-a za cijelo petogodišnje razdoblje, ali je omogućio godišnje ciljeve, s prvim za ovu godinu cilj iznad 6% rasta. Centar za istraživanje energije i čistog zraka rekao je da bi to, zajedno s ciljem intenziteta emisija, moglo omogućiti da se brzina rasta kineskih emisija još više ubrza, umjesto da se uspori, koliko je potrebno. Kina je jedina velika ekonomija koja je lani nastavila rasti usprkos pandemiji i to za 2,3% te tvrdi da je ove godine posve iskorijenila siromaštvo

Bitni datumi

Sad se očekuje 22. travanj, za kada je američki predsjednik Joe Biden sazvao šefove država i vlada i kada se očekuje da će SAD iznijeti svoj nacionalni klimatski plan koji se naziva i "nacionalno određenim doprinosom" (NDC). Europska unija, Britanija i Japan te još 70 drugih zemalja objavilo je svoje NDC-e, a mnogi su pod pritiskom da ih revidiraju. Ovogodišnju klimatski summit u Glasgowu u studenom bit će ključan nakon Pariškog sporazuma, koji nije doveo da očekivanih rezultata, a to je zadržavanje rasta emisija ispod 2 C do kraja stoljeća, objavio je Guardian.

TAGOVI