Nova koncesija INA-e u Egiptu

Autor: B.O. Objavljeno: 09.03.2021. 🕜 13:42 Lokacija: Zagreb

U plinski bogatom području delte Nila već postoji proizvodna infrastruktura

Njegova Ekscelencija Tarek El Molla, egipatski ministar nafte i mineralnih resursa, dao je INA-i konačno odobrenje za sklapanje ugovora o kupoprodaji s kompanijom Wintershall DEA, operatorom na istražnoj koncesiji East Damanhur (Blok 10) smještenoj na kopnenom dijelu delte Nila. 

Ovime će INA ući u novu koncesiju u Egiptu kao partner s 20 posto udjela, Wintershall DEA će imati 40 posto udjela dok će ostalih 40 posto držati kompanija Cheiron. 

Ova istražna koncesija poboljšat će dugoročnu održivost INA-inog poslovanja u Egiptu, surađujući s uglednim operatorom te snažnim lokalnim partnerom, u plinski bogatom području delte Nila gdje već postoji proizvodna infrastruktura. 

Inicijalno istražno razdoblje na koncesiji East Damahur traje tri godine, a u slučaju komercijalnog otkrića ugovorom je predviđena proizvodna licenca na 20 godina, izvijestila je INA.

 

Nova proizvodnja ugljikovodika 

"Egipat je ključno inozemno tržište kada su u pitanju Istraživanje i proizvodnja INA-e na kojem smo već dugo prisutni. Ulaskom u novu koncesiju, INA širi svoj portfelj u Egiptu te se stvaraju pretpostavke za novu proizvodnju ugljikovodika nakon istražnih aktivnosti. To je u skladu s našim razvojnim planovima gdje ulaskom u projekte poput ovoga želimo nadomjestiti rezerve kompanije i zadržati proizvodnju", izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave INA-e. 

Inače, INA je u Egiptu prisutna već 30 godina, a svoje aktivnosti većinom provodi na području Zapadne pustinje i to kao samostalni operator sa 100 posto udjela na koncesiji East Yidma te kao partner na tri koncesije – North Bahariya, Ras Qattara i West Abu Gharadig. 

Osim toga, kompanija je posljednjih godina povećala ulaganja u postojeći portfelj u toj zemlji. Uz remontne aktivnosti, tako je uspješno izbušena i duboka istražna bušotina Rizk-2D na koncesiji East Yidma koja je ujedno s 5.613 metara najdublja bušotina koju je INA izbušila u zadnjih 35 godina. 

Provedene aktivnosti i prošle su godine rezultirale rastom INA-ine proizvodnje nafte u Egiptu. A INA-ina proizvodnja nafte u Egiptu iznosila je 1.838 bbl/d ekvivalenta nafte u 2020. godini.

TAGOVI