Radovi u riječkoj rafineriji teku prema planu

Autor: B.O. Objavljeno: 08.03.2021. 🕜 13:54 Lokacija: Rijeka

Ulaganje u rafineriju pozicionirat će INA-u još snažnije na regionalnom tržištu, kaže Tomislav Ćorić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i suradnici, u pratnji predsjednika Uprave INA-e Sándora Fasimona, članice Uprave INA-e Barbare Dorić te visokog menadžmenta tvrtke obišli su radove na postrojenju za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Bio je to prvi ministrov obilazak nakon donošenja odluke o ulaganju oko četiri milijarde kuna u projekt koji će podići konkurentnost riječke rafinerije, priopćeno je iz INA-e

Građevinski radovi na temeljima budućeg postrojenja su u tijeku, kao i oni na iskopu temelja za koksne komore koje su dio ključne opreme. Na nekoliko lokacija u tijeku su armirano-betonski radovi koji će se ubrzo proširiti i na cijelo područje predviđeno projektnom dokumentacijom. 

Započela je i proizvodnja sve potrebne opreme s dugim rokom isporuke, dok na terenu više od 150 radnika neprekidno obavlja pripremne radove za daljnje aktivnosti. 


Održivo poslovanje 

"Ovim ulaganjima stvaraju se preduvjeti za konkurentnu, okolišno prihvatljivu i energetski učinkovitiju proizvodnju goriva na razini najmodernijih europskih rafinerija. Kapacitet proizvodnje visokokvalitetnog goriva bit će dostatan za Hrvatsku, ali i za druga tržišta, što je bitno kad govorimo o sigurnosti opskrbe. Ova investicija pozicionirat će INA-u još snažnije na regionalnom tržištu naftnih derivata“, izjavio je Ćorić. 

"Izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka je najveći pojedinačni investicijski projekt INA-e u Hrvatskoj. Nastavkom radova na ovom strateškom projektu i kontinuiranom implementacijom programa Novi smjer, pokazali smo veliku posvećenost osiguravanju održivog poslovanja u budućnosti i transformaciji našeg rafinerijskog sustava u profitabilnu djelatnost. Radovi na projektu zasad idu po planu", izjavio je Sándor Fasimon, dodajući kako će, prema planu, radovi završiti u 2023. godini. 


Bijeli proizvodi 

Do kraja ove godine planiran je početak izgradnje temelja za koksne komore te montaža spomenutih komora i prateće strukture. Također je planiran početak izgradnje peći, a očekuju se i prve isporuke naručene opreme. 

Projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka koji, uz novo postrojenje, podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost, dio je strateškog programa INA R&M Novi smjer 2023. 

Implementacijom projekta, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati tako da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, a proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz.

TAGOVI