Ekološko odobrenje za modernizaciju riječke rafinerije

Autor: N.D. Objavljeno: 01.10.2020. 🕜 13:14 Lokacija: Zagreb

Postrojenje za preradu koksa s radom bi trebalo početi 2023.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovih je dana izdalo pozitivno rješenje na INA-in projekt modernizacije riječke rafinerije u dijelu koji se odnosi na procjenu utjecaja te investicije na okoliš, objavio je Jutarnji. Iza sintagme modernizacija riječke rafinerije zapravo se krije gradnja koking kompleksa s lukom, skladištem i transportnim sustavom za koks. 

"Osnovni ciljevi Ina Rafinerije nafte Rijeka koji se planiranom drugom fazom modernizacije, tj. realizacijom Programa obrade teških ostataka nastoje postići su veća proizvodnja niskosumpornih benzina i dizelskih goriva, prestanak proizvodnje teških loživih ulja, smanjenje ukupnih štetnih emisija u okoliš s rafinerijske lokacije te proizvodnja kvalitetnih goriva prema novijim standardima EU" navodi se u studiji koju je Ina priložila Ministarstvu gospodarstva u proceduri ishođenja tog rješenja pokrenutoj u svibnju ove godine. 

Najavljeno je da bi postrojenje za preradu koksa trebalo započeti s radom 2023. 

 Konačna odluka Uprave i Nadzornog odbora Ine o početku druge faze modernizacije riječke rafinerije donesena je lani u prosincu. Iz dokumentacije koju je Ina dostavila Ministarstvu gospodarstva u proceduri ishođenja tog rješenja o utjecaju modernizacije riječke rafinerije na okoliš vidljivo je da se Ina još 2009. sa zahtjevom obratila tadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. 

Ukupna investicija vrijedn je četiri milijarde kuna. 

TAGOVI