Pala potražnja za naftom

Autor: B.L. Objavljeno: 29.09.2020. 🕜 08:52 Lokacija: Zagreb

Razlozi su povećana proizvodnja u Libiji, širenje pandemije u Europi i snažniji dolar

Neočekivano povećanje proizvodnje nafte u Libiji, porast broja oboljelih i povećanje žarišta bolesti izazvane koronavirusom u Europi i snažniji dolar uzrokovali su izostanak potražnje za sirovom naftom. Istodobno je na nedavno održanom sastanku članova skupine OPEC+ koju čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i još nekoliko značajnih proizvođača potvrđeno dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte do kraja godine. 

To su sve razlozi zašto je kod cijena nafte tijekom tjedna 21. - 25.9.2020. zabilježena treća negativna tjedna izvedba u rujnu.


Veća proizvodnja u Libiji

Libijska naftna tvrtka NOC objavila je kako uskoro očekuje porast proizvodnje nafte sa 100 000 bbl/d, koliko je iznosila prije blokade naftnih luka i naftnih polja koju su postavile pobunjeničke snage, na oko 260 000 bbl/d. Uz to, sada se procjenjuje da bi sada ukupna libijska proizvodnja mogla dosegnuti 550 000 bbl/d do kraja godine, a gotovo 1 mil. bbl/d do sredine 2021. 

Na vrhuncu proizvodnje, 2008. godine, Libija je proizvodila gotovo 1,8 mil. bbl/d. No, s obzirom na mogući porast zaliha nafte u svijetu, čemu doprinosi i ta povećana libijska proizvodnja, OPEC bi mogao poduzeti neočekivane mjere.


Manja globalna potražnja 

Podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) za kolovoz ove godine pokazuju da je globalni porast ponude nafte u srpnju iznosio 2,5 mil. bbl/d i da je dosegnuo 90 mil bbl/d. Istodobno se procjenjuje da će se globalna ponuda smanjiti za 7,1 mil. bbl/d do kraja godine, dok će u 2021. porasti za 1,6 mil bbl/d. Tako će globalna potražnja za naftom ove godini biti 4,8 mil bbl/d, što je za 39% niže od razine iz 2019., dok će u 2021. godišnji oporavak biti nešto manji od 1 mil bbl/d. 

Cijene oba referentna tipa nafte (američkog WTI-ja i europskog Brenta) trenutačno padaju u odnosu na početak rujna. Ipak, do kraja godine se očekuje blagi oporavak cijena. Tako bi prosječna cijena Brenta ove godine mogla biti na razini 47 USD/bbl, dok se za 2021. očekuje oporavak, odnosno proječna razina cijena od 55 USD/bbl, izvijestila su RBA Istraživanja.

TAGOVI