Njemačka traži lokacije za skladišta radioaktivnog otpada

Autor: N.D. Objavljeno: 28.09.2020. 🕜 12:57 Lokacija: Frankfurt (Njemačka)

Njemačka treba do 2031. naći lokacije za smještaj radioaktivnog otpada

Njemačka je danas objavila listu potencijalnih lokacija za gradnju skladišta za radioaktivni otpad, kao dio plana za napuštanje nuklearne energetike. Lista lokacija ima 444 stranice koje obuhvaćaju 90 potencijalnih lokacija koje trebaju biti istražene do 2031. kako bi skladišta bila spremna od 2050. kako bi preuzela otpad iz privremenih skladišta. 

Njemačka federalna agencija za skladištenje (BGE) objavila je popis kojim se konstatira da je 54% njemačkog teritorija zadovoljavajuće za izgradnju skladišta, a lokacije su u Južnoj Saskoj, Bavarskoj, pokrajini Baden Wuertenberg i u istočnoj Njemačkoj, s izuzetkom solnih doma u Gorlebenu u Južnoj Saskoj. Gorleben je bio u fokusu antinuklearnih protesta 70-ih prošlog stoljeća, a izbačen je s liste iz znanstvenih razloga. 

Znanstveni kriteriji

Postojeće lokacije odabrane su nakon trogodišnjeg rada, na temelju geoloških i ostalih znanstvenih kriterija, bez političkog utjecaja, kažu u Agenciji ističući da ni jedna lokacija nije prioritizirana. Njemačka je bila na putu napuštanja nuklearne energije i prije katastrofe u Fukushimi, nakon čega je ubrzala taj put navodeći kao rok za zatvaranje elektrana 2022. 

Elektroprivrede E.On, RWE i EnBW potrošile su stotine milijuna eura na potragu za optimalnim lokacijama, a NIMBY efekt već je započeo pa je tako bavarska već izjavila da ne bi bila sretna udomiti skladište, objavio je Reuters. 

TAGOVI