IEA: Hitno nam treba CCS tehnologija

Autor: N.D. Objavljeno: 25.09.2020. 🕜 09:35 Lokacija: Oslo (Norveška)

CCS investicije ove bi dekade mogle postati komercijalno održive

Ako države namjeravaju ići za neto-nula emisija i doseći ugljičnu neutralnost nužno je potreban globalni razvoj sustava za pohranu ugljičnog dioksida (CCS), objavila je Međunarodna agencija za energetiku u utorak. 

Sve je veći broj zemalja koje objavljuju da žele nulte emisije, no da bi to bilo dosežno trebalo bi uhvatiti i pohraniti 800 milijuna tona CO2 u 2030. u odnosu na današnjih 40 milijuna tona, objavila je IEA. U tu bi tehnologiju trebalo biti uloženo do 160 milijardi USD do 2030., deset puta više nego u protekloj dekadi. "Bez toga, naše klimatske i energetske ciljeve bit će nemoguće dosegnuti", kazao je čelnik IEA Fatih Birol. 

Priča o CCS-u uglavnom govori o neostvarenim očekivanjima pošto nije bilo komercijalnih poticaja, kapitalni troškovi su veliki a javnost se tome opire, posebno kad se radi o skladištenju ugljika u podmorju. IEA kaže da je tehnologija dobila "značajan poticaj" ove godine. Trenutno se najavljuje više od 30 novih projekata, a vlade i industrija se obvezuju na gotovo četiri milijarde investicija u CCS samo ove godine, kazao je Birol na webinaru, piše Reuters. 

Norveška se obvezala potrošiti na CCS 1,76 milijarde USD na gradnju dvije tvornice za hvatanje ugljičnog diokisda te na gradnju odobalnog skladišta. Birol je izjavio da se Agencija nada da će CCS-tehnologije "ove dekade postati komercijalno održiv" pošto će se graditi više tvornica diljem svijeta, što će pomoći padu cijene. 

TAGOVI