Digitalna transformacija nije cilj, nego alat za bolju konkurentnost

Autor: B.O. Objavljeno: 24.09.2020. 🕜 09:59 Lokacija: Zagreb

Po uzoru na industriju 4.0 pojavljuje se i pojam energetike 4.0, kaže Vlasta Zanki

Unatoč tomu što digitalizacija vrlo brzo mijenja ustaljenje poslovne prakse i društvene obrasce ponašanja, većina tvrtki u nas još uvijek nema strategije kako transformirati poslovanje i prilagoditi ga industriji 4.0, istaknuto je, među ostalim, na drugoj po redu Konferenciji o robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu Hrvatska 4.0, koja je u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING održana jučer u Zagrebu. 

Robert Blažinović, načelnik Sektora za industrijsku politiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, istaknuo je kako se Hrvatska treba prilagoditi industriji 4.0 jer je riječ o brzim i snažnim podražajima koji globalno mijenjaju poslovanje. "Digitalna transformacija nije cilj, nego alat za bolju konkurentnost tvrtki i gospodarstva", rekao je, dodajući kako digitalizacija omogućava veću integraciju Hrvatske u globalne lance vrijednosti. 

Troškovi za digitalnu transformaciju i neodgovarajući ljudski potencijali, prema njegovim riječima, neke su od prepreka za provedbu digitalizacije u tvrtkama.

 

Egzistencijalna osobina 

Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore (HGK), naglasila je kako su brzorastuća gospodarstva u pravilu vezana uz digitalizaciju. "Ona je egzistencijalna osobina organizacija u budućnosti, bez obzira na njihovu djelatnost", istaknula je Šćulac Domac. 

Hrvatski eurozastupnik Valter Flego u videoporuci je poručio kako nacionalna politika treba prepoznati digitalizaciju. "Jer, ona nije pitanje izbora, već vremena", kazao je, dodajući kako je Hrvatska ispod europskog prosjeka po ulaganjima u istraživanje i razvoj. Međutim, naglasio je, EU nam i kroz program Digitalna Europa nudi priliku za digitalizaciju i tu ne smijemo zakazati.

 

Praćenje potrošnje 

Uz trenutačna tržišna kretanja, na konferenciji su, među ostalim, predstavljene hrvatske tvrtke koje razvijaju rješenja za automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju, ali i primjeri dobre prakse. 

Tako je Marijan Vrandečić, izvršni direktor upravljanja lancem opskrbe Fortenova Grupe, predstavio automatizaciju prijevoza gotovog proizvoda i slaganja narudžbi kupaca pomoću autonomnih robota koji su implementirani u procese u tvornici Sv. Jana i logistički-distributivnom centru u Jastrebarskom. 

Petra Mesarić, direktorica tvrtke SmartWay, pak, istaknula je kako su sustavi praćenja potrošnje sve zastupljeniji na tržištu te da zgradarstvo, na koje otpada 40 posto potrošnje primarne energije, predstavlja velik potencijal za energetsku učinkovitost. 


Četiri slova D 

Vlasta Zanki, pomoćnica direktora u tvrtki HEP ESCO, napomenula je kako svaku industrijsku revoluciju obilježava sinergija dva fenomena: pojava novog oblika energije ili njezine pretvorbe, i novog oblika komunikacije. 

"Prva industrijska revolucija počela je razvojem parne tehnike, a time i masovnog tiskanja novina i knjiga, dok su drugu obilježili motori s unutarnjim izgaranjem i električna komunikacija – radio i televizija. Treća je ona u kojoj se internetska komunikacija kombinira s novim izvorima energije, a četvrtu određuje umrežavanje pametnih digitalnih uređaja i decentralizirana proizvodnja energije", pojasnila je, dodajući kako se po uzoru na industriju 4.0 pojavljuje pojam energetike 4.0 koji se najlakše može predočiti s četiri slova D – digitalizacija, dekarbonizacija, decentralizacija i demokratizacija.


Galerija slika: Hrvatska 4.0

TAGOVI