General Electric odustaje od termoelektrana na ugljen

Autor: N.D. Objavljeno: 22.09.2020. 🕜 13:03 Lokacija: Boston (SAD)

Tvrtka će prestati proizvoditi opremu te zatvoriti i prodati sve svoje TE na ugljen

Jedan od najvećih proizvođača opreme za termoelektrane na ugljen na svijetu, američki General Electric, odlučio se povući s tog tržišta i svoj fokus prebaciti na zelene tehnologije. Ne samo da će prestati proizvoditi opremu za nove TE na ugljen već štoviše, GE je objavio da bi mogao zatvoriti ili prodati sve svoje elektrane na ugljen. 

Treba znati da je prije samo pet godina GE zaključio svoj najveći posao ikada - u danas kritiziranom dealu s Alstomom platio je gotovo 10 milijardi funti za proizvodnju turbina za TE na ugljen. Danas izjavljuju da je riječ o odluci donesenoj iz ekonomskih razloga, jer se tvrtka bori otkada je potražnja za novim elektranama u padu još i prije koronavirusa. 

Russell Stokes, viši potpredsjednik GE-a, rekao je: "Kontinuiranom transformacijom GE-a fokusirani smo na poslovanje u proizvodnji električne energije koje ima atraktivnu ekonomiju i putanju rasta. Dok nastavljamo ovaj izlazak s tržišta električne energije proizvedene iz ugljena, i dalje ćemo podržavati naše kupce, pomažući im da njihova postojeća postrojenja rade na isplativ i učinkovit način uz najbolju tehnologiju i stručnost u svojoj klasi.

GE je objavio da će nastaviti servisirati postojeće TE na ugljen, ali je upozorio da će slijedom ove odluke biti izgubljenih radnih mjesta, objavio je BBC.

TAGOVI