U Švedskoj nastaje najveća europska kopnena vjetroelektrana

Autor: B.L. Objavljeno: 27.11.2019. 🕜 12:22 Lokacija: Plymouth, Minnesota (SAD)

Ukupna ulaganja procjenjuju se na 7 mlrd. dolara

U sjevernoj Švedskoj se izvode radovi na gradnji najveće europske kopnene vjetroelektrane. Riječ je o VE Markbygden koja će se sastojati od 170 vjetroturbina, a investitori su, između ostalih, američki General Electric i australski Macquarie, dok sam projekt vodi švedska tvrtka Svevind. Ukupna ulaganja procjenjuju se na 7 mlrd. dolara. Postrojenje će se prostirati na čak 449 km2, na području koje je imalo tek šest stalnih stanovnika, dok danas na gradnji elektrane radi čak 600 - 700 djelatnika.

Nova vjetroelektrana predstavljat će značajan doprinos proizvodnji električne energije u Švedskoj jer je do kraja 2019. godine predviđeno gašenje dva švedska nuklearna reaktora. Uz to, dio proizvedene energije prodavat će se norveškom proizvođaču aluminija Norsk Hydro, na osnovi ugovora koji je potpisan još prije dvije godine. 

Cijeli je projekt u skladu sa švedskim planovima o pokrivanju svih potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora do 2040., što znači da se snaga takvih postrojenja u narednih 20 godina mora utrostručiti, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI