Energija iz bečkog U-bahna

Autor: B.L. Objavljeno: 03.12.2019. 🕜 15:57 Lokacija: Beč (Austrija)

Na krovovima postaja bečke podzemne željeznice postavit će se sunčane elektrane

Bečki gradski prijevoznik Wiener Linien će na krovovima postaja podzemne željeznice u četvrtki Ottakring postaviti ispitne sunčane elektrane. Radi se o jedinstvenom pilot-projektu koji se provodi u suradnji s Gradom Bečom i u sklopu čega će se ispitati novi tankoslojni fotonaponski moduli koji ne sadržavaju staklo pa su lakši od uobičajenih. 

Očekuje se da će se tako na površini od 360 m2  godišnje proizvoditi 62 000 kW h električne iz Sunčeve energije, čime će se smanjiti ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida za više od 21 t. Tako proizvedena energija će se trošiti na mjestu proizvodnje, za pogon dizala, pokretnih stepenica i rasvjetu.

To je dio velikog projekta pod nazivom 'Low Carb' koji se provodi širom Europske unije s ciljem značajnog smanjenja emisije CO2 iz javnog prijevoza u Europi do 2050. godine. Stoga Europska komisija sufinancira projekt s udjelom 80% troškova. Pilot-projekt u Beču će trajati do proljeća 2022. godine, a ako se pokaže uspješnim, takvi će se FN moduli postavljati i na krovove drugih stanica bečke podzemne željeznice, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča, koristeći servis OTS HINA-e.

TAGOVI