Zajedničkim korištenjem Sunca i vjetra do električne energije

Autor: B.O. Objavljeno: 28.11.2019. 🕜 10:35 Lokacija: Zagreb

Građani, lokalne samouprave, obrtnici i mali poduzetnici kao proizvođači

U sklopu projekta Održiva prekogranična inicijativa za male obnovljive izvore energije (Sustainable Cross border Renewable Micro Power Plant Initiative), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita (FESB), INTERA Tehnološki Park iz Mostara i Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba razvijaju inovativni sustav za korištenje obnovljivih izvora. Riječ je o hibridnom sustavu koji koristi dvije vrste obnovljivih izvora: Sunce i vjetar

Hibridni sustav se sastoji od vjetroturbine s vertikalnom osi snage do 1000 W i fotonaponskih panela ukupne snage do najviše 2000 W. Snaga takve elektrane nije velika, ali se ona može spajati u veće sustave za napajanje kućanstava koji predstavljaju stabilniji izvor energije od vjetroelektrane ili, pak, sunčane elektrane. 


Stabilniji izvor

FESB se, koristeći svoja znanstvena i stručna znanja, bavi modeliranjem i optimiranjem različitih tipova vjetroturbina s vertikalnim osima za maksimalno iskorištavanje energije vjetra. INTERA je zadužena za razvoj tzv. elektroničkih invertera (izmjenjivača) neophodnih za pretvorbu energije prikupljene od Sunca i vjetra u izmjeničnu električnu struju, odnosno napon. 

Već je instalirana prva, testna verzija mikroelektrane. Ona je prošla tehničke testove, ali i one na zahtjevne vremenske uvjete. Partneri će uskoro ostvariti suradnju s gradovima i općinama koji su zainteresirani za instalaciju primjeraka elektrane na svojim javnim zgradama te investicije u obnovljive izvore. 


Preporuke za donositelje odluka 

Kako bi građanima omogućili korištenje novorazvijene opreme, ali i da tako budu aktivni sudionici tržišta električnom energijom, tzv. proizvođači na mjestu potrošnje, DOOR izrađuje preporuke za donositelje odluka u obje države koje će raspraviti s građanima i stručnjacima. 

Građane će i educirati o mogućnostima financiranja ovakvih instalacija kroz 10 radionica. Do sada su već provedene radionice i prezentacije u Zagrebu, Banja Luci, Neumu, Osijeku, Zadru i Tuzli, a planirane su i u Splitu, Mostaru i Sarajevu te okrugli stol u Zagrebu, priopćeno je iz Društva za oblikovanje održivog razvoja.

TAGOVI