FZOEU sufinancira obnovljive izvore i čišće podmorje

Autor: B.O. Objavljeno: 03.12.2019. 🕜 08:59 Lokacija: Zagreb

Novi natječaji su vrijedni 10,8 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) 2019. zatvara s objavom dva nova natječaja za sufinanciranje vrijedna 10,8 milijuna kuna - prvi je namijenjen javnim ustanovama za poticanje projekata korištenja obnovljivih izvora energije, a drugi udrugama za projekte ponovne uporabe ili čišćenja podmorja. 

"Fond je u 2019. godini ukupno dodijelio 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava za više od 1700 projekata i plan je s našim programima nastaviti i u sljedećoj godini. S obzirom na dostupnost sredstava, godinu smo odlučili zaključiti s još dva natječaja", rekla je zamjenica direktora FZOEU-a Alenka Košiša Čičin-Šain. 


Neučinkoviti sustavi grijanja 

Naime, nakon što je ove godine s 49 milijuna kuna potaknuo korištenje obnovljivih izvora u obiteljskim kućama te kod registriranih iznajmljivača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji imaju smještajne kapacitete, Fond će 4. prosinca objaviti natječaj kojim takve projekte želi potaknuti i u javnim ustanovama. 

"Javne ustanove vrlo često imaju zastarjele i neučinkovite sustave grijanja te je namjera ovog programa potaknuti rekonstrukciju kotlovnica, koje bi umjesto energenata poput lož ulja trebale koristiti lokalno dostupne obnovljive izvore energije. S ukupno 10 milijuna kuna Fond će sufinancirati sustave koji uključuju kotlove na biomasu, dizalice topline, sunčane toplinske pretvarače te sustave za proizvodnju električne energije uz pomoć fotonaponskih modula", najavila je Košiša Čičin-Šain. 

Ustanove za jedan ili više sustava na jednom ili više objekata mogu dobiti sufinanciranje od 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji, a najviše do pola milijuna kuna. 


Bespovratna sredstva 

Kad je riječ o zaštiti okoliša, u Fondu ističu kako je uvijek aktualno pitanje otpada, a osim lokalnih komunalnih društava, bitnu ulogu u akcijama osvještavanja građana imaju organizacije civilnog društva, odnosno udruge. Fond je stoga i ove godine osigurao bespovratna sredstva za projekte ponovne uporabe te čišćenja morskog dna. 

"Prošle godine je odobreno sufinanciranje za 28 projekata, koji su se pokazali izuzetno zanimljivima i imali su odličan odaziv građana u svim akcijama. Cilj nam je da se građani što više uključe u ovakve teme, kako bi ih potaknuli da ponajprije razmisle o količini stvari koje koriste i o njihovoj prenamjeni, a onda i o važnosti pravilnog odlaganja svega što im više nije potrebno", rekla je Košiša Čičin-Šain. 

Najmanji iznos sufinanciranja po pojedinom projektu je 20 000 kuna, dok je maksimalan iznos 60 000 kuna, objavljeno je na stranicama FZOEU-a. Za provedbu programa je ukupno osigurano 800 000 kuna. 

TAGOVI