Dubravko Ponoš stavio mandat na raspolaganje

Autor: N.D. Objavljeno: 26.09.2019. 🕜 12:05 Lokacija: Zagreb

"Tko je bacio oko na Fond?", pita se direktor u odlasku

Nakon što je ministar energetike Tomislav Ćorić zatražio njegov odlazak, a matična stranka HNS mu okrenula leđa, čelnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš danas je stavio mandat na raspolaganje, te izjavio da se spreman svjedočiti sa svim posljedicama svoje neprimjerene komunikacije. Dakle, o njegovom odlasku odlučivat će sedmeročlani Upravni odbor Fonda, u kojem resorno ministarstvo ima tri predstavnika, a ostali dolaze iz Sabora, HGK, Ministarstva financija te jedan nezavisni predstavnik struke. 

Epilog je to drame koja je u širu javnost dospjela zaslugom samog Ponoša, koji je ovaj tjedan od javnosti zatražio ispriku, ali i svojevrsnu zaštitu od bivšeg predsjednika Radničkog vijeća Mislava Kotarca, kojem je prijetio prije godinu dana, govoreći da će mu "odšarafiti glavu". Kotarac je snimku ranije proslijedio nekim manje utjecajnim medijima, a Ponoš kaže da je, nakon što je u ponedjeljak popodne snimku prijetnji dobio iz Ministarstva zaštite okoliša, sve odlučio objaviti javnosti, bar je tako rekao danas, obrazlažući stavljanje mandata na raspolaganje. 

Kasna reakcija

Ponoš se zapitao kako to da je ministar Ćorić, koji je za njegovu "neprimjerenu komunikaciju" znao gotovo godinu dana tek sada reagirao te je konstatirao da izmjene Statuta Fonda već "šest mjeseci stoje na Vladi", iako je država zbog njihovog nedošenja dobila nepovoljnu ocjenu. Pozvao je medije da istraže g. Kotarca protiv kojeg će podići prijavu za kazneno djelo. Ponoš kaže da ne zna postoji li uopće prijava protiv njega jer ga DORH do sada uopće nije kontaktirao. Proračun Fonda za ovu godinu je oko 1,5 milijardu kuna, a u idućoj to bi moglo biti i dvije milijarde. Naglasio je da je u Fond stigao 2017. kada je ta institucija bila 400 mil. kn u minusu, a sada je ostavlja sa 700 kn plusa. 

Kriva politika

Zanimljivo je da se direktor Fonda u odlasku ogradio od politike ministarstva koja planira od iduće godine iz tog fonda financirati i oporabu plastične ambalaže od mlijeka. "To će Fondu donijeti rashode od 450 mil. kn. Fond to može izdržati godinu dana, ali ja ne vidim kako to može funkcionirati u budućnosti bez da se prevali na račun gospodarstva", rekao je Ponoš. Ipak, rekao je da podržava rad ove Vlade jer je omogućila rast BDP-a i zapošljavanja. Komentirajući činjenicu da mu je stranka okrenula leđa Ponoš je kazao da nije razočaran stavom HNS-a, te da "postoje i druge snimke" i "bilo je sigurno još gorih stvari", te se zapitao da zašto baš on mora otići i "tko je bacio oko na Fond". 

Ćorić će prihvatiti ostavku

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić najavio je u četvrtak da će prihvatiti ostavku čelnika Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša nakon što je objavljena snimka u kojoj Ponoš prijeti predsjedniku Radničkog vijeća Fonda Mislavu Kotarcu. Ćorić tvrdi da je za zbivanja u Fondu i snimku razgovora Ponoša i Kotarca saznao u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Pojasnio je da je Ponoš snimku razgovora dobio iz njegova kabineta i da su mu je njegovi suradnici proslijedili u trenutku kada su shvatili da postoji. Negirao je Ponoševe tvrdnje da za tu snimku zna već godinu dana.

TAGOVI