BiH: Muke po eko testu

Autor: B.O. Objavljeno: 26.09.2019. 🕜 09:31 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Proturječnost odredbi valja riješiti što prije

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je zatražilo od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija tumačenje Pravilnika o tehničkim pregledima vozila i Pravilnika o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko test) u stanicama za tehnički pregled. 

Naime, za razliku od Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u BiH kojim je predviđeno da stanice za tehnički pregled moraju imati do najkasnije 18. svibnja 2020. i uređaje za mjerenje ispušnih plinova, prema federalnom Pravilniku o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila od 1. siječnja iste godine vozilo koje se podvrgava eko testu mora zadovoljiti i zahtjeve o kvaliteti ispušnih plinova u skladu s odredbama u BiH.

 

Važnost usklađivanja 

Iz svega ovoga može se zaključiti kako postoji proturječnost odredbi pravilnika kada se radi o vremenu od kada će rezultati eko testa utjecati na prolaznost vozila na tehničkom pregledu, javlja Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Također, Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila nije propisano koji su to 'zahtjevi o kvaliteti ispušnih plinova' koje vozilo mora zadovoljiti prilikom podvrgavanja eko testu.

TAGOVI