Ministar Ćorić zatražio ostavku čelnika Fonda za zaštitu okoliša

Autor: N.D. Objavljeno: 25.09.2019. 🕜 08:27 Lokacija: Zagreb

Zbog neprimjerenog razgovora Ćorić traži da Ponoš stavi mandat na raspolaganje

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš objavio je u utorak na konferenciji za novinare audio snimku prijetnji koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje. Poručio je kako mu je žao što se to dogodilo jer je koristio 'neprimjeren govor', za koji nema opravdanja bez obzira što je razgovor bio tajno snimljen i što ga je Kotarac namjerno isprovocirao. 

Kosturi u ormaru

Na pitanje je li o snimci razgovarao s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, Ponoš je rekao da Ćorić 'od jučer u pet sati zna za postojanje te snimke' te da mu dosad nije uputio nikakvu poruku vezanu za to. Kaže kako mu ministar nije savjetovao da sazove konferenciju za novinare već je to odlučio učiniti zato što želi razriješiti 'gordijski čvor i grč' koji nosi već godinu dana i jer zna da kvalitetno radi u Fondu. Ponoš se osvrnuo i na financijske teškoće u kojima se Fond nalazio prije njegova dolaska u rujnu 2017. rekavši kako je na računu bio minus od 265 milijuna kuna, uz 'skrivene kosture iz ormara' od još 150 milijuna kuna, što znači da je minus zapravo bio veći od 400 milijuna kuna, objavio je Lider. 

Ćorić traži mandat

 Prošlu godinu Fond je završio u plusu od 905 milijuna kuna, a nakon toga počeli su pritisci, kaže Ponoš dodajući kako su sada u plusu od preko 500 milijuna kuna. No poslijepodne se oglasio ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara energetike zemalja članica EU-a. "Vidio sam tu snimku, odnosno čuo sam je. Složit ću se s tezom da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Očekujem od Ponoša da Upravnom vijeću Fonda stavi svoj mandat na raspolaganje. Što se tiče međusobnih odnosa u Fondu, to doista ne mogu komentirati. Međutim jednostavno: način, ton, svo ono što je tom snimkom evidentirano, ne spada u uobičajan odnos koji trebaju imati suradnici", reako je Ćorić.

TAGOVI