Plastični otpad po cijeloj arktičkoj ruti

Autor: B.L. Objavljeno: 20.09.2019. 🕜 10:21 Lokacija: Moskva (Rusija)

Potvrdili su ruski znanstvenici

Plastični otpad i mikroplastika pronađeni su duž cijele plovne rute po ruskom Arktiku, od Tihog oceana do Sjevernog mora. Potvrdili su to ruski znanstvenici na osnovi rezultata nedavne ekspedicije kojoj je bio cilj dobiti podatke o tome koliko su čak i od civilizacije udaljena mora i oceani ugroženi otpadom.


Poražavajući rezultati

Istraživanje pod nazivim 'Transarktika 2019' započelo je 25.8.2019. godine u Vladivostoku, a završilo je 8.9.2019. godine u Murmansku. Tijekom cijelog putovanja, znanstvenici su pronalazili otpad kako pluta po morskoj površini i to plastične boce, pakiranja i ostali plastični otpad, no najviše ih je zabrinuo pronalazak mikroplastike. Tako je ona pronađena i u Karskom i u Barenstovom moru i to ona dimenzija 1 - 5 mm. Potpuni rezultati istraživanja trebali bi biti objavljeni za oko dva mjeseca. 


Arktička ruta sve se više koristi 

Arktička ruta ili Sjeveroistočni prolaz je plovni put uz obale Arktika između Europe i Azije. Duga je oko 5500 km i za prolazak je potrebno oko dva tjedna, no to je moguće svega 2 - 4 mjeseca u godini, kada nema leda. Cjelokupna ruta nalazi se u sklopu Ruske gospodarske zone koja se prostire do 200 nautičkih milja od obale. Danas je ruta plovnija nego ranije i čak je 2017. godine uspjelo oploviti je bez ikakve pomoći ledolomaca. Tako je njome 2018. godine prevezeno čak 20 mil. t robe, što je novi rekord. 

No, takav porast pomorskog prometa za tužnu posljedicu ima povećano onečišćenje jer je očito da taj otpad nije nikako drugačije mogao dospjeti, već jedino bacanjem s brodova. Najveće količine otpada tako su pronađene u Ohotskom i Čukotskom moru pokraj Beringovog prolaza i u Barentsovom moru, objavio je ruski portal 'Oil & Gas Eurasia'. 


TAGOVI