Traži se održiva mobilnost za Zagreb, a ne nove garaže u centru

Autor: N.D. Objavljeno: 19.09.2019. 🕜 11:01 Lokacija: Zagreb

Na području Donjeg grada Bandić želi ponovo ukinuti zabranu gradnje garaža u centru

Aktualnim izmjenama Generalnog urbanističkog plana, gradonačelnik Bandić pokušava, među ostalim, omogućiti izgradnju novih javnih garaža na području cijelog Donjeg Grada. Na to su danas, povodom Europskog tjedna mobilnosti, uličnom akcijom pored zgrade HNK ukazali aktivisti Zelene akcije. 

“Zahtijevamo da u GUP-u ostane zona zabrane izgradnje novih javnih garaža na postojećem području koje obuhvaća Gornji grad i nešto manje od polovice Donjeg grada”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. Ova zona je u zagrebački GUP uvrštena još 2003. godine „radi ograničenja motornog prometa u središtu grada“, kako je to tada obrazloženo. Pod Bandićevim pritiskom, zona zabrane je ukinuta 2007. godine kako bi Tomislav Horvatinčić mogao izgraditi garažu u Varšavskoj ulici. Nakon kampanje Zelene akcije i Prava na grad, zona je vraćena u GUP. Sada, postojećim izmjenama GUP-a, Gradonačelnik želi ovu zonu ukinuti na području cijelog Donjeg grada. 

Još više automobila

“Nove javne garaže u užem centru grada dovele bi još više automobila u već ionako zagušene ulice. Zbog toga su Bandićevi planovi dodatan problem, a nikako ne rješenje”, komentirao je Ivčić. U isto to vrijeme, ne postoji nikakav značajniji projekt razvoja javnog prijevoza, bolje integracije različitih vrsta javnog prijevoza ili izgradnje kvalitetne mreže biciklističkih staza. Zagreb ne realizira nikakav prometni projekt koji bi napravio istinski pomak, kao alternativu korištenju automobila. 

Javne garaže potrebno je graditi na obodu gradskog središta pa je osim spomenutog srednjoškolskog igrališta, dobra lokacija npr. i Trg Stjepana Radića). Slično, potrebno je napraviti javna parkirališta ili garaže uz tramvajska okretišta i važnije stranice željezničkog prometa. Uz to, u javnom prigradskom prijevozu putnika nužno je uskladiti vozne redove različitih autobusnih prijevoznika i cijeli sustav kvalitetnije integrirati s gradsko-prigradskim željezničkim linijama, uz uređenje postojećih i izgradnju novih željezničkih stanica (npr. kod Savskog mosta).

TAGOVI