Greta Thunberg svjetskim čelnicima: "Kako se usuđujete"

Autor: N.D. Objavljeno: 25.09.2019. 🕜 09:19 Lokacija: New York (SAD)

UN-ov summit o klimi nije uspio iznjedriti strože obvezujuće ciljeve

Govoreći u ponedjeljak na UN-ovom summitu o klimi švedska aktivistica Greta Thunberg optužila je svjetske lidere zbog njihove "izdaje" mladih svojom inercijom. Bila je u pravu jer samit opet nije uspio iznjedriti radikalno smanjenje emisije stakleničkih plinova za rješavanje opasnog globalnog zagrijavanja, zbog čega je svijet trenutno na putu da se do kraja stoljeća zagrije na 3,4 Celzija u odnosu na predindustrijsko doba, što će dovesti do velikih toplinskih valova, suše i društvenih nemira, upozorio je UN.

Gretin govor 

"Kako se usuđujete od nas mladih tražiti nadu - ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo praznim riječima. Ljudi pate i umiru, ekosustavi kolabiraju, na početku smo masovnog izumiranja a sve o čemu vi znate govoriti je novac i bajka o vječnom ekonomskom rastu. Kako se osuđujete!", prozvala je Thunberg. Naglasila je da je znanost već više od 30 godina suglasna oko klimatskih promjena te da odbija vjerovati da čelnici zemalja razumiju situaciju a odlučuju ne djelovati "jer bi to značilo da su zli". 
"Iznevjerili ste nas, ali mladi počinju razumijevati vašu izdaju. Oči svih budućih generacija uprte su u vas. A ako nas odlučite iznevjeriti, kažem da vam to nikada nećemo oprostiti. Nećemo vam dopustiti da se izvučete s ovim. Odmah ovdje, upravo smo povukli crtu.", vidno potreseno govorila je Thunberg. 

Na summitu se izmijenilo 60 govornika, ali brzo je bilo jasno da se opet pričaju iste prazne priče, obećanja koja nemaju efekta, što je i najavila Thunberg. Brazil i SAD nisu sudjelovali. Indijski premijer Narendra Modi je rekao "da je vrijeme za razgovor završeno", ali nije objavio da će Indija prestati koristiti ugljen, glavni cilj koji je postavio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.  

Nova analiza

Angela Merkel rekla je da će Njemačka s korištenjem ugljena prestati tek 2038.- vremenski cilj koji je razočarao ekologe, a Kina je odbila iznijeti bilo kakve mjere za borbu protiv klimatskih promjena. Svijet je  Nova UN-ova analiza je pokazala da bi zemlje trebale utrostručiti pa možda čak i upeterostručiti svoje napore za smanjivanje stakleničkih plinova kako bi se dosegli ciljevi iz Pariškog sporazuma, odnosno kako bi se zagrijavanje obuzdalo na maksimalno 2 Celzija. 

Grupa od 90 velikih kompanija obećala je da će dosegnuti nula emieisja do 2050., a šačica zemalja obećala je prestati koristiti ugljen, ali glavnina tih ambicija dolazi iz zemalja u razvoju koje nisu veliki onečiščivaći, izvijestio je The Guardian.


TAGOVI