Energetski i klimatski planovi - do kraja godine!

Autor: B.L. Objavljeno: 26.09.2019. 🕜 13:18 Lokacija: Zagreb

Europski ministri energetike raspravljali su o klimatskim ciljevima

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara energetike zemalja Europske unije. Sastanak je održan 24.9.2019. godine u Bruxellesu i obuhvatio je i raspravu o ključnim elementima koji će usmjeriti energetsku politiku Europske unije prema dekarbonizaciji i klimatskoj neutralnosti u nadolazećim godinama.


Jeftina, dostatna i čista energija za sve građane

Tako su razmijenjena mišljenja o nastavku procesa izrade nacionalnih energetskih i klimatskih planova, čije konačne verzije članice EU-a trebaju dostaviti Europskoj komisiji do kraja 2019. godine. Tim će se, desetogodišnjim integriranim planovima osigurati ostvarivanje ciljeva Pariškog sporazuma nizom mjera i aktivnosti vezanih uz energetsku učinkovitost, obnovljive izvore i smanjenje emisija stakleničkih plinova. Poseban naglasak pri tome je postavljen na povećanje ambicioznosti članica EU-a u tim planovima slijedom preporuka koje im je EK dostavio u lipnju 2019. godine. 

Pri tome je ministar Ćorić dao podršku novoj energetskoj politici EU-a, pri čemu Hrvatska svojim nacionalnim energetskim i klimatskim planom nastoji osigurati jeftinu, čistu i dostatnu energiju za sve građane. Tako je u nacrtu hrvatskog nacionalnog plana pokazana velika ambiciju za obnovljive izvore, a posebice na Sunčevu i energiju vjetra, ali i na energiju iz biomase i geotermalnu energiju.


Hrvatska podržava vodik i zbrinjavanje CO2

Uz to, u raspravi o tranziciji energetike prema klimatskoj neutralnosti nakon 2030. godine, ministar Ćorić je naglasio da razvoj i uvođenje inovativnih energetskih i ekoloških tehnika i njihovo financiranje u predstojećem razdoblju predstavljaju glavna pitanja u provedbi mjera za dekarbonizaciju energetike. S tim u vezi, Hrvatska osobito podržava istraživanja primjene vodika u energetici i zbrinjavanja ugljičnog dioksida u podzemlju i smatra da treba pojačati aktivnosti u području fuzije. 

Kao jednu od tema za vrijeme predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, ministar Ćorić je najavio temu održivosti i energetske tranzicije otoka, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.


TAGOVI