Otvorena je prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Autor: B.O. Objavljeno: 20.11.2019. 🕜 08:42 Lokacija: Bjelovar

Vrijednost investicije je 325 milijuna kuna

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave turske grupacije MB Holding Muharrem Balat ovaj tjedan su otvorili prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj. Geotermalna elektrana u Cigleni kraj Bjelovara - Velika 1 snage 16,5 MW - investicija vrijedna 325 milijuna kuna, ujedno je i najveća elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom. 

"Mi smo u Turskoj izgradili pet elektrana koje i dalje vrlo dobro rade, a nadamo se da ćemo isto napraviti i u Hrvatskoj. Geotermalna energija ima brojne prednosti, drugačija je od ostalih izvora obnovljive energije jer može proizvoditi energiju tijekom 24 sata svih 365 dana u godina. Geotermalna energija je vrlo rizična grana za ulaganje i ima značajne troškove, ali spremni smo i dalje ulagati u Hrvatskoj", istaknuo je Muharrem Balat, predsjednik Uprave MB Holdinga. 


Šira podrška 

Geotermalna elektrana Velika 1 u punoj je proizvodnji od ožujka 2019. i električnom energijom opskrbljuje gotovo cijeli Bjelovar. Njezinim pokretanjem otvoreno je 10 radnih mjesta u lokalnoj zajednici, a tijekom gradnje koja je trajala dvije godine na elektrani je radilo 15-ak domaćih kompanija. Osnovna tehnologija elektrane proizvod je talijanskog Turbodena, a od ukupne vrijednosti investicije više od 68 posto isporučeno je u materijalima, opremi ili uslugama domaćih dobavljača i izvođača. 

"Ovakav projekt može se samo graditi uz puno entuzijazma i ulaganja. Činjenica da je uloženo više od 300 milijuna kuna govori o tome koliko su investitori vjerovali u projekt i koliko je ovaj tim stručan. Hrvatskoj je u interesu svaki kW i upravo zato ovakvi projekti moraju imati širu podršku. Ovaj projekt je i dokaz kako je Hrvatska zemlja primjer u smislu poticanja razvoja novih, čistih izvora energije te primjene novih znanja u cilju dobroga upravljanja prirodnim resursima. Naš je zadatak uspostaviti okvir koji će potaknuti investitore na ulaganja kako bi nam potencijali obnovljivih izvora energije dugoročno donijeli korist i stvorili temelj energetske održivosti", istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić


Razvojni centar 

Energetski potencijal geotermalnih izvora je nesumnjivo velik, naglasila je izaslanica predsjednice RH i direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) Maja Pokrovac

"Hrvatska može razviti stotine MW i mogla bi se čak vratiti na kartu proizvođača turbina te domaćim resursima i tehnologijama nametnuti u Europi. Postoji veliki izvozni potencijal. Kao potvrda našeg znanja i spremnosti svjedoči i činjenica da susjedna Mađarska, koja isto tako ima jaki geotermalni potencijal, do sada ima jednu geotermalnu elektranu od 3,5 MW. Ovo je dokaz da se možemo nametnuti kao centar razvoja u ovoj regiji", smatra Pokrovac. 


Puna proizvodnja 

Voditelj projekta Dragutin Domitrović je kazao kako Velika 1 ima ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om sklopljen na 10 MW, što odgovara prosječnoj potrošnji energije oko 29 000 hrvatskih kućanstava. 

"Kako su geotermalne elektrane bazni proizvođači električne energije, ona se u mrežu isporučuje neovisno o vremenskim uvjetima i dobu dana. Od ožujka ove godine, otkad je Velika 1 u punoj proizvodnji, isporučeno je više od 55 GWh električne energije", istaknuo je Domitrović. 

Kompanija MB Holding planira nastavak ulaganja u Hrvatskoj te su već krenuli u razvoj novog projekta - geotermalne elektrane kod Legrada, očekivane neto snage 19,9 MW, priopćeno je iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Nadaju se da će u budućim elektranama omjer domaćih i stranih dobavljača i izvođača biti još povoljniji u korist domaćih kompanija. 

"Vjerujemo da je, s obzirom na bogat geotermalni potencijal kontinentalne Hrvatske, Velika 1 tek prva od mnogih", poručio je Domitrović.

TAGOVI