Vjetroelektrana Možura krenula s radom

Autor: B.O. Objavljeno: 19.11.2019. 🕜 09:11 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Projekt je vrijedan 90 milijuna eura

Crnogorska ministrica ekonomije Dragica Sekulić i ministar energetike i vodoopskrbe Malte Joe Mizzi pustili su u rad vjetroelektranu Možura snage 46 MW. Vrijednost projekta je 90 milijuna eura, priopćila je vlada Crne Gore

"Činjenica kako je državna energetska kompanija iz članice Europske unije prepoznala potencijal projekta, ujedno ocjenjujući Crnu Goru kao privlačno i stabilno ulagačko odredište, najbolja je potvrda okruženja kojeg smo stvorili. Sličnost u veličini dviju gospodarstava, otvorenost za strana ulaganja i partnerstva najbolje su jamstvo da ovaj projekt može pridonijeti i potrebnom transferu znanja i iskustava", rekla je Dragica Sekulić, dodajući kako je Možura potvrda da je razvoj u pravcu zelene energije moguć i zapravo najizgledniji. 

Joe Mizzi je kazao kako je malteška vlada prije pet godina prepoznala energetski sektor kao jedan od ključnih za gospodarstvo. "Izgradnja ovog megaprojekta trajala je tri godine. Izazovi u gradnji i puštanje u rad 23 vjetroturbine bili su brojni, ali uspjeli smo ih savladali", rekao je Joe Mizzi.

Na koncu, valja istaknuti kako je upravo uključivanje malteške energetske kompanije Enemalta značajno ubrzalo završetak ovog projekta.

TAGOVI