Veći broj zainteresiranih za gradnju NE Belene

Autor: N.D. Objavljeno: 27.08.2019. 🕜 13:20 Lokacija: Sofija (Bugarska)

Bugarska se vratila starom projektu NE Belene vrijednom 10 milijardi eura

Već je 13 kompanija iskazalo svoju zainteresiranost za gradnju nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj. Natječaj za izbor strateškog investitora za projekt nuklearne elektrane "Belene" u Bugarskoj objavljen u svibnju u službenom časopisu Europske unije, a trajat će godinu dana. 
Ruska državna korporacija "Rosatom" prijavila se na natječaj, objavili su ruski mediji. Među prijavljenima je sedam kompanija zainteresiranih za ulogu strateškog investitora, dvije žele isporučiti opremu, a četiri je zainteresirano za kupnju energije, među njima i makedonska elektroprivreda, objavio je bugarski portal Novinite. Spominju se i imena Korean Hydro Nuclear Company te kineski CNNC, a želju su iskazali i francuski Framatome te američki General Electric.

Uvjeti natječaja

U natječaju stoji da će se elektrana sastojati od dvije jedinice, svaka snage 1000 MW, koristeći ruske reaktore VVER-1000/V-466, a nominalna snaga elektrane je 3000 MWt i 1000 MWe. Procijenjena vrijednost projekta je 10 milijardi eura, a rok za ugovaranje je 10 godina nakon sklapanja dioničarskog ugovora u kompaniji koja će graditi i upravljati elektranom, a u kojoj će jedan od dioničara biti Natsionalna Elektricheska Kompania EAD.

Ugovor s Rusijom

Bugarska se time vraća napuštenom projektu, od kojeg je odustala u ožujku 2012. godine. Elektranu je na osnovu ugovora iz 2006. godine trebala sagraditi ruska kompanija "Atomstrojeksport" po ruskom projektu. Projekt je naručila Nacionalna elektronska kompanija Bugarske. U prosincu 2016. godine "Rosatom" je od bugarske Nacionalne elektronske kompanije dobio 601,6 milijuna eura na osnovu tužbe zbog odustajanja od projekta izgradnje nuklearne elektrane "Belene". U kolovozu 2017. godine Sofija je najavila novi natječaj koji je sada u toku.

TAGOVI