Ne stišavaju se reakcije oko najave nove NE Krško

Autor: N.D. Objavljeno: 27.08.2019. 🕜 09:06 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Nerealno je da će decentralizirani obnovljivci zadovoljiti sve slovenske potrebe

Izjava slovenskog premijera Marjana Šareca da Slovenija treba usmjeriti sve napore u izgradnju novog bloka nuklearke potaknule su polemike u susjednoj državi, a negativno reagirali susjedi - Austrija i Italija. Jedini način da se u Sloveniji dođe do energetskog konsenzusa do kraja ove godine, a onda to stavi u dugoročni plan dugoročnog razvoja, jest da o tome odluči sama vlada ili da se opcije stave na referendum, izjavio je dr. Peter Novak iz kompanije Energotech, prenosi mariborski list "Večer". Novak i drugi energetičari smatraju da se iskorištavanje nuklearne energije mora nastaviti te upozorava da je cilj po kojemu bi Slovenija do 2030. osiguravala 37% energije iz obnovljivih izvora "čista fantazija" jer trenutno iz tih izvora osigurava samo 20-ak posto. Novi blok nuklearke mogao bi stajati pet milijardi eura. 

Decentralizirani izvori nisu dovoljni

Bivši ministar za energetiku a sadašnji direktor Elektra Maribor Boris Sovič kaže da energetski plan treba voditi računa o sve većoj potrošnji struje zbog ugradnje klima uređaja te budućih potreba električnih automobila. "Naravno da treba voditi računa i o zahtjevima koje donose klimatske promjene, ali su simplifikacije o tome kako ćemo sve potrebe zadovoljiti malim elektranama na krovovima i balkonima nerealne, rješenja će morati biti kompleksna", kazao je Sovič, prenosi list "Večer". 

Čini se da SAD lobira u Sloveniji za gradnju novog bloka, jer prvi je gradio Westinghouse. U toj je zemlji u lipnju boravio američki ministar energetike Rick Perry, atema je bila drugi blok Krškog. Slovenija bi, po sadašnjim kalkulacijama, u električne mreže te pripreme za zatvaranje nuklearke Krško i TEŠ 6 u Šoštanju trebala investirati više od milijardu eura, te osigurati zamjenskih 1300 MW snage na godinu, upozoravaju slovenski energetičari.

TAGOVI