Vlada će nastaviti podupirati projekt EUROfusion

Autor: N.D. Objavljeno: 22.09.2020. 🕜 09:39 Lokacija: Zagreb

Institut Ruđer Bošković organizator je 31. Simpozija o fuzijskoj tehnologiji

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je lansiran 31. Simpozij o fuzijskoj tehnologiji (SOFT 2020). SOFT konferencija jedinstveni je događaj u području fuzijskih istraživanja u svijetu koji kroz posebni dio programa okuplja tvrtke diljem svijeta, kojima se otvara mogućnost sudjelovanja na natječajima za unosne poslove na izgradnji ITER-a i DONES-a, vrijedne stotine milijuna eura. 

 Iako se ovogodišnje izdanje najprestižnijeg bienalnog događanja u ovom području u Europi održava u virtualnom izdanju, to nije omelo organizatore da privuku čak više od 800 sudionika iz 30 zemalja svijeta koji će tijekom pet dana konferencije imati prilike uživati u preko 30 predavanja i preko 700 posterskih priopćenja, koji nude dobar pregled istraživanja fuzije, pripremajući znanstvenike za izazove fuzijskih istraživanja u novom desetljeću. 

Predani realizaciji ITER-a

Ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith je naglasio da IRB sa svojim partnerima u Hrvatskoj očekuje pojačano sudjelovanje u fuzijskim istraživanjima u sljedećem desetljeću. "Povrh toga, kao odgovorni partner u konzorciju projekta EUROfusion naši su znanstvenici predani uspješnoj realizaciji ITER-a ne samo kroz ciljana fuzijska istraživanja, već i kroz jačanje sudjelovanja hrvatskih tvrtki u ovom ključnom fuzijskom projektu. Također, kroz partnerstvo IRB-a sa španjolskim CIEMAT-om zalažemo se za izgradnju DONES-a, kao važne prekretnice prema realizaciji fuzijske elektrane DEMO. Upravo je završetak ovih ključnih fuzijskih postrojenja u sljedećem desetljeću jedan od glavnih ciljeva fuzijskih aktivnosti u Hrvatskoj. Povrh toga, jednako važno je obrazovati i osposobiti nove generacije istraživača u području fuzije odnosno "Generacija ITER" i "Generacija DEMO" " zaključio je dr. Smith. 

Podrška države

Ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs je u ime Vlade Republike Hrvatske zaželio dobrodošlicu svim sudionicima online izdanja konferencije te izrazio podršku hrvatske Vlade u svim sadašnjim i budućim fuzijskim istraživanjima. 

Istaknuo je kako smo na početku smo novog desetljeća za koje je EU definirala novi proračun za financiranje znanstvenih istraživanja i inovacija te dodao kako je u novom proračunu neophodno da istraživanja u području energetike te fuzijska istraživanja održe svoju ključnu poziciju. ''Vlada RH će nastaviti podupirati fuzijska istraživanja kroz sudjelovanje u projektu EUROfusion te kroz sudjelovanje hrvatskih znanstvenika i tvrtki u realizaciji projekta DONES i ITER," zaključio je ministar Fuchs.

TAGOVI