XI Jinping: Kina želi ugljičnu neutralnost!

Autor: N.D. Objavljeno: 23.09.2020. 🕜 12:00 Lokacija: New York (SAD)

Iznenađujući istup kineskog predsjednika šokirao je tržište

"Ciljat ćemo da naše emisije dosegnu vrhunac prije 2030. a namjeravamo dosegnuti ugljičnu neutralnost prije 2060.", na iznenađenje svih prisutnih izjavio je kineski predsjednik XI Jinping u utorak na Generalnoj skupštini UN-a. To je prva kineska formalna najava dugoročnog plana o smanjenju emeisija nakon što je nekoliko razvijenih zemalja (među kojima se ističe EU blok) već objavilo strategije za neto-nula emisija do 2050. U govoru Xi nije odao nikakve detalje. 

"Pariški sporazum o klimatskim promjenama zacrtao je put prema kojem će svijet prijeći na zeleni i niskougljični razvoj. U njemu su navedeni minimalni koraci koji se trebaju poduzeti kako bi se zaštitila Zemlja, naša zajednička domovina i sve države moraju poduzeti odlučne korake kako bi to ispoštovale Sporazum ", rekao je Xi. "Kina će povećati svoje predviđene nacionalno određene doprinose usvajanjem snažnijih politika i mjera.", naglasio je.

Uzgred, u kineskom energetskom miksu fosilna goriva čine 85% (ili 10% manje u zadnjih 20 godina), što je i dalje 10% više nego EU i na istoj razini kao SAD, a da postigne neto-nula Kina bi trebala smanjiti svoj udio na tek 25%. 

Miks nafte i ugljena smanjio bi se na 10%, a prirodni plin bi porastao na 14%. Kina bi trebala udio zelene energije povećati s 15% na 75%, naglašavaju analitičari.

Najveće tržište

S obzirom na položaj Kine kao jednog od najvećih energetskih tržišta, velika promjena energetske politike imat će posljedice ne samo na fosilna goriva poput nafte, plina i ugljena, već i na obnovljive izvore energije, inicijative za energetsku tranziciju poput vodika i električnih vozila te na tržište ugljičnog dioksida.

Za naftu i prirodni plin to bi moglo značiti da kineske divovske državne naftne kompanije dobivaju vladin mandat za preusmjeravanje resursa prema dekarbonizaciji, što bi trajno promijenilo krajolik na naftnim tržištima i nadopunilo promjenu koju gotovo u cijelosti vode naftne kompanije, objavio je SP Global.

Petogodišnji plan

Očekuje se da će Kina u narednom 14. petogodišnjem planu prvotno odrediti ciljeve emisije ugljičnog dioksida za gradove i visoko naseljene i industrijalizirane obalne regije, što bi bio logični sljedeći korak od postavljanja ciljeva na razini zemlje, prema stručnjaku za klimu sa sjedištem u Pekingu, koji je odbio biti imenovan.
 
Drugi stručnjak za energetiku sa sjedištem u Pekingu očekuje da će vodik igrati značajnu ulogu za Kinu kako bi ispunila svoj klimatski cilj za 2060. godinu i rekao da je detaljnija mapa puta o razvoju obnovljive energije gotovo sigurna u 14. petogodišnjem planu. Industrijski stručnjaci drže da bi Kina mogla izaći s razvojem vlastitog tržišta emisijskih dozvola. 

TAGOVI