Čak 10 GW novoinstalirane snage u godini dana

Autor: B.L. Objavljeno: 13.05.2020. 🕜 10:29 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Novi vjetroenergetski rekord postavio je poznati danski proizvođač

Danski proizvođač vjetroenergetske opreme Vestas postavio je novi rekord kada je riječ o instaliranju vjetroelektrana. Tako je tvrtka postala prvi svjetski proizvođač koji je u jednoj godini dosegnuo više od 10 GW novoinstalirane snage vjetroelektrana, a to je ostvareno 2019. Tako je tvrtka povećala ukupnu instaliranu snagu svojih vjetroelektrana s 1,5 GW u 2018. na 11,3 GW u 2019. godini, pri čemu su projekti ostvareni u čak 35 zemalja svijeta. Ipak, od tog iznosa, čak je 50% ostvareno u Sjevernoj Americi, tj. u Kanadi, SAD-u i Meksiku. 

Istodobno, na prvih pet proizvođača vjetroenergetske opreme (Vestas, Siemens Gamesa, General Electric, Goldwind i Envision) otpada čak 68% svjetskog tržišta. Nakon Vestasa, po novoinstaliranoj snazi u godini dana slijedi Siemens Gamesa (SGRE) koja je samo u SAD-u i Španjolskoj ostvarila projekte snage veće od 1 GW. Potom slijedi GE, koji je ostvario projekte u 24 zemlje, pri čemu ukupna snaga onih u Grčkoj, Omanu, Jordanu, Kazahstanu i Čileu iznosi čak 8,7 GW, što u usporedbi s 2018. godinom znači povećanje za 60%.

Ipak, zbog ovogodišnje pandemije koronavirusa očekuju se negativni trendovi na tržištu u Kini, Indiji i Španjolskoj, izvijestio je američki portal 'Renewable Energy World'. 


TAGOVI