Portugal rekordnih 52 dana bez proizvodnje iz ugljena

Autor: B.O. Objavljeno: 13.05.2020. 🕜 09:53 Lokacija: Lisabon (Portugal)

Čišća i zdravija budućnost već je tu

Nakon što je elektrana Pego 14. ožujka obustavila rad, Portugal 52 dana nije koristio ugljen u proizvodnji električne energije. 

Ovogodišnjem rekordu Portugala pridonijela je i termoelektrana na ugljen Sines koja je zaustavila rad još 26. siječnja, javlja Europe Beyond Coal

Posebice je zanimljivo istaknuti kako je u posljednja dva mjeseca proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u Portugalu uvećana za 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. 


Čišća budućnost 

"Portugal je bio lider u prijelazu na obnovljive izvore, a ovaj rekord od 52 dana bez uporabe ugljena pokazuje kako je čišća i zdravija budućnost tu za nas, ako se, naravno, odlučimo za nju", rekao je Francisco Ferreira, predsjednik portugalske organizacije za zaštitu okoliša ZERO. 

"Iako su razlozi za trenutačno smanjenje onečišćenja neželjeni i tragični, ljudi diljem Europe primjećuju prednosti čišćeg zraka i vode zbog smanjenja izgaranja fosilnih goriva. Možemo, ali i moramo, donijeti bolje odluke o izvorima energije, a Portugal pokazuje kako obnovljivi izvori mogu zamijeniti ugljen", izjavila je Kathrin Gutmann, direktorica kampanje Europe Beyond Coal.

TAGOVI